تفسیر و تشخیص در ماموگرافی ممکن است کمی سخت باشد زیرا سینه طبیعی برای هر زن متفاوت است همچنین، اگر جراحی سینه انجام داده باشید، تصویربرداری می تواند چالش برانگیز باشد. از آنجایی که تشخیص بعضی از سرطان های پستان دشوار است، احتمالا رادیولوژیست بخواهد تصویر را با معایناتی که از قبل انجام داده اید، مقایسه کند. نکته ای که در ماموگرافی باید به آن توجه داشته باشید این است که همه انواع سرطان سینه در این روش قابل مشاهده نیست. اگر با خاندن این بخش کمی سردر گم شده اید، نگران نباشید. چون در ادامه به شرح کاملی در خصوص تفاوت ماموگرافی و توموسنتز خواهیم پرداخت.
تفاوت توموسنتز و ماموگرافی دو بعدی در تشخیص مراحل اولیه سراطان پستان
چرا توموسنتز به جای ماموگرافی استفاده می شود؟
توموسنتز DBT نوعی ماموگرافی سه بعدی جدید است که قابل آن را دارد که سرطان پستان را در مراحل اولیه تشخیص دهد. همچنین رسوب کلسیم به قطر حداقل 70 میکرون را تشخیص می دهد. این مرحله ای است که هنوز سرطان پستان تشکیل توده نکرده است. بنابراین با این روش میتوان رسوبات کلسیم بسیار ریز و تغییر بسیار کم در بافت سینه را تشخیص داد. همچنین تشخیص زود هنگام آن در این مرحله بسیار با اهمیت است.
دستگاه توموسنتز را موسسه رادیولوژی و سونوگرافی پرتوی مهر با سفارش مستقیم از شرکت هالوژیک آمریکا دریافت کرده است. این دستگاه به روز ترین و بهترین دستگاه حال حاضر توموسنتز در کل دنیا لاست که به سفارش موسسه رادیولوزی و سونوگرافی پرتوی مهر برای خدمت رسانی با بانوان کشور تهیه گردیده است.
اصلی ترین تفاوت های توموسنتز با ماموگرافی در چیست؟
در ماموگرافی بافت پستان در یک گراف قرار داده می شود. و بافت روی هم متراکم شده را در یک تصویر نشان داده می شود. در صورتی که در توموسنتز با چرخش مختصری که دستگاه انجام می دهد، در واقع تصویرهای متعددی از جهت های مختلف بافت پستان گرفته می شود.
تصویر گرفته می شود این تصاویر به کمک دستگاه اطلاعات مناسبی از بافت پستان در اختیار می گذارد
توده ها و ضایعات بسیار کوچکی که بین بافت های طبیعی پستان پنهان شده اند، در این روش نمایان میشود
بنابراین کنتراست و رزولوشن تصویر بالا تر است و احتمال پیدا کردن توده ها و ضایعات پستان بیشتر خواهد بود.اگر بخواهیم به صورت شماتیک تفاوت توموسنتز و همچنین ماموگرافی را بیان کنیم می توان گفت در توموسنتز بافت پستان به صورت لایه لایه بررسی می شود. در صورتی که در ماموگرافی همه بافت ها روی یکدیگر قرار دارد و کل بافت به صورت یکجا مورد بررسی قرار می گیرد.
مزایای ماموگرافی نسبت به توموسنتز
در ماموگرافی دو بعدی نقاط مبهم در بافت پستان وجود دارد که به خوبی بررسی نشده اند. بنابراین ممکن است نیاز به بررسی مجدد وجود داشته باشد. در صورتی که این مشکل در توموسنتز به وجود نمی آید و احتمال آنکه فرد به تصاویر تکمیلی نیاز پیدا کند، بسیار کمتر خواهد بود. چرا که توموسنتز همه بافت سینه در تصاویر را پوشش می دهد.
- در ماموگرافی سه بعدی روی هم افتادن بافت پستان بسیارکمتر احتمال می افتد و نواحی مختلف به صورت لایه لایه بررسی می شود بنابری بررسی دقیق تر خواهد بود و این برای بافتن توده های بسیار کوچک موثر خواهد بود.
- شکل ظاهری دستگا با دستگاه ماموگرافی دیجیتال یکی است. اما این دستگاه بازویی دارد که این بازو با چرخش مختصر تصاویرمتعددی از زوایای مختلف تهیه می کند
- در زمان انجام این دو آزمایش تفاوت جزئی وجود دارد. البته که این اختلاف زمانی به قدری کم است که قابل توجه نیست.
- نحوه انجام دو روش بسیار مشابه است. نحوه قرار گیری پستان بر روی دستگاه نیز به همین صورت است.
در ماموگرافی یک تصویر از پستان برداشته می شود. اما در توموسنتز از 15 زاویه مختلف تصویر برداری شده و دستگاه 50 تصویر از مناطق مختلف بافت پستان تصویر در اختیار متخصصان قرار میدهد.
چرا در برخی موارد توموسنتر به جای ماموگرافی تجویز می شود؟
در حالی که امروزه ماموگرافی بهترین ابزار غربالگری سرطان پستان است، اما همه انواع سرطان سینه را شناسایی نمی کند. به این نتیجه منفی کاذب می گویند. همچنین، وقتی که ماموگرافی مشکوک و غیرطبیعی به نظر می رسد و سرطان وجود ندارد، به آن مثبت کاذب نیز می گویند. لازم به ذکر است دستگاه توموسنتز توانایی انجام ماموگرافی دو بعدی را نیز دارا می باشد.
همچنین پروتز سینه میتواند با خواندن دقیق ماموگرافی تداخل داشته باشند، زیرا هر دو پروتز سیلیکونی و سالین در برابر اشعه ایکس مات هستند و میتوانند نمای واضح بافتهای پشت خود را مسدود کنند، به خصوص اگر پروتز در جلوی عضلات سینهای قرار گرفته باشد. تکنسین ها و رادیولوژیست های باتجربه می دانند که چگونه سینه را به آرامی فشرده کرده و پروتزها را جدا کنند تا امکان معاینه سینه فراهم شود.
تکنیک های تصویربرداری پیشرفته تر، مانند توموسنتز سینه، به غلبه بر محدودیت های ماموگرافی معمولی کمک می کند. در ضمن تحقیقات در مورد توموسنتز سینه و سایر تکنیک های تصویربرداری پستان که می تواند به تشخیص زودهنگام سرطان سینه و بهبود دقت تشخیص بیماری غیرسرطانی از سرطان سینه کمک کند، همچنان ادامه دارد.