Search
Close this search box.
مراحل انجام سونوگرافی رحم

سونوگرافی رحم

سونوگرافی رحم به چه منظور تجویز می شود؟ آیا می دانید این سونوگرافی برای چه کسانی توصیه می شود؟ آیا این جزو آزمایش های غربالگری زنان به شمار می رود؟ یکی از متداول ترین روش های بررسی ادام های داخلی از جمله رحم سونوگرافی است که برهه های مختلف زندگی بانوان با هدف های تفاوت تجویز می شود. در این مقاله از سایت سونوگرافی پرتوی مهر قصد داریم به هر آنچه باید در ارتباط با این مورد بدانید، بپردازیم.

روش های انجام سونوگرافی رحم

این آزمایش به دو روش کلی انجام می شود. سونوگرافی ابدومینال و ترانس واژینال از جمله روش های انجام سونوگرافی رحم هستند. با آنکه تکنولوژی انجام سونوگرافی در هر دو روش یکی است، اما مراحل انجام آن متفاوت است که در ادامه به آن بیشتر خواهیم پرداخت :

سونوگرافی رحم

سونوگرافی ترنس واژینال رحم

در این روش پروب سونوگرافی از طریق واژن وارد می شود و با انتقال امواج فراصوت اندام های داخلی از جمله رحم را بررسی می کند. سونوگرافی ترنس واژینال یکی از روش های دقیق برای بررسی انواع مشکلات بانوان از جمله مشکلات نازایی و ناباروری است. به همین دلیل در بسیاری از موارد به جای انجام سونوگرافی شکمی از این روش بهره برده می شود.

سونوگرافی ابدومینال رحم

سونوگرافی ابدومینال رحم از روی شکم انجام می شود. برای انجام این سونوگرافی لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:

  • ابتدا بر روی یک تخت دراز بکشید
  • ژل سونوگرافی بر روی شکم شما کشیده می شود
  • پروب بر روی شکم شما کشیده می شود. (با تولید امواج فراصوت  تصویر مورد نظر با بازخورد امواج بر روی مانیتور ظاهر میشود)
  • بعد از آن می توانید جواب سونوگرافی را در همان لحظه دریافت کنید.  

سونوگرافی پروستات

برای انجام سونوگرافی رحم کدام یک از روش ها توصیه می شود؟

سونوگرافی ترنس واژینال و سونوگرافی ابدومینال هر کدام در موارد خاص تجویز می شود. بسته به موارد استفاه می توان از مزایای هر کدام از آن ها بهره برد. به صورت کلی می توان گفت سونوگرافی ترانس واژینال موج بررسی دقیق تر اندام های داخلی می شود. اما انجام آن در برخی موارد توصیه نمی شود و یا نیاز به انجام آن وجود ندارد

دلایل تجویز سونوگرافی رحم چیست؟

برای بررسی اختلالات زنان از سونوگرافی رحم استفاده می شود. اصلی ترین دلایل تجویز این مورد ممکن است برای تشخیص موارد زیر باشد:

  • بررسی علت ناباروری در بانوان
  • تشخیص و غربالگری سرطان
  • بررسی وضعیت بارداری
  • بررسی ناهنجاری های اندام های تولید مثل بانوان
  • بررسی علت برخی اختلالات نظیر خونریزی های غیر طبیعی بانوان
  • بررسی اندازه رحم

همچنین ممکن است سونوگرافی رحم به عنوان یک روش تشخیصی برای بررسی های بیشتر دیگر مشکلات بانوان از جمله اختلال در تخمک گذاری انجام شود.

آمادگی های پیش از سونوگرافی رحم

مادامی که نیاز به انجام کارها یگری به غیراز موارد ذکر شده در زیر باشد، به شما در این خصوص اطلاعات لازم اعلام می شود.

  • مثانه باید پر باشد
  • از پر کردن مثانه با شیر و نوشیدنی های گازدار خودداری کنید
  • توجه داشته باشید در بخش زیر شکم شما زخم بازی وجود نداشته باشد
  • در صورت نیاز به انجام سونوگرافی ترنس واژینال لازم است مثانه نیمه پر باشد
  • اگر برای غربالگری های دوران بارداری مراجعه می کنید، برای مادرانی که وارد ماه پنجم شده اند، نیازی به پر بودن مثانه نخواهد بود.
  • نیازی به شیو کردن موهای زائد وجود ندارد. تنها لازم است ناحیه تمیز و خشک باشد

خطرات سونوگرافی رحم

این روش هیچ گونه خطری ندارد و عوارض جانبی ایجاد نمی کند.  برای انجام آن از بیهوشی و یا بی حسی موضعی استفاده نمی شود. برخی بانوان برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال استرس دارند و در این صورت ممکن است قرص های آرامبخش قبل از انجام پروسه تجویز شود. اما نیازی به این کار نیست. چرا که امروزه این امر با ست ضد درد انجام می شود.

سونوگرافی مثانه

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی رحم چه زمانی است؟

در ابتدا باید دانید که لکه بینی و سایر مشکلات این چنینی کلی در روند سونوگرافی ایجاد نمی کند. بنابراین نگرانی از این بابت وجود ندارد اما بهترین زمان برای انجام سونوگرافی رحم روز 4 پس از اتمام دوره عادت ماهیانه تا روز نهم خواهد بود. مادامی که به دلیل خونریزی های غیر طبیعی آزمایش سونوگرافی ترنس واژینال برای مشتت تجویز می شود، بهتر است این مورد را از قبل اطلاع دهید. البته انجام سونوگرافی واژینال حتی در سیکل قاعدگی نیز بلامانع است.

مدت زمان انجام آن را می توان چیزی نزدیک به 15 الی 25 دقیقه  تخمین زد. بسته به دلیل انجام آن این مسئله ممکن است برای هر شخص متفاوت باشد.

سخن آخر

انجام سونوگرافی رحم به منظور تشخیص و درمان برخی اختلالات زنان تجویز می شود. همچنین ممکن است برای غربالگری و موارد دیگر نیز این آزمایش برای بانوان تجویز شود. مادامی که نیاز به انجام سونوگرافی تخمدان و شرایط خاصی باشد، ممکن است نیاز به ناشتایی و رعایت مراقبت هایی قبل از سونوگرافی باشد که حتما به شما اطلاع داده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط