سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات برای آقایان هر چند وقت یکبار انجام می شود؟ آیا می دانید مزایای انجام سونوگرافی پروستات چیست؟ این آزمایش برای آقایان هر چند وقت یکبار انجام می شود؟ آیا مزایای انجام آن را می دانید؟ دراین مقاله از سایت مرکز تصویربرداری پرتوی مهر به این موارد خواهیم پرداخت همچنین نکاتی که باید بدانید را یادآور می شویم.

انواع روش های سونوگرافی پروستات

شاید ذکر نام انواع سونوگرافی پروستات اشتباه باشد. به این دلیل که در سونوگرافی تکنیک به کارگیری امواج فراصوت به کار گرفته می شود. اما روش های انجام آن در برخی حالت ها ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال این به دو روش کلی در مراکز انجام می شود:

  • سونوگرافی پروستات ترنس رکتال
  • سونوگرافی پروستات شکمی

در ادامه مقاله به شیوه انجام هر کدام بیشتر می پردازیم.

سونوگرافی پروستات ترانس رکتال

این روش یکی از دقیق ترین روش های تشخیصی به حساب می آید.  نحوه انجام سونوگرافی پروستات ترانس رکتال به این روش است که پروب سونوگرافی از طریق مقعد وارد می شد و این امر باعث می شود اندام های داخلی نظیر پروستات دقیق تر بررسی شود.

به این ترتیب امواج صوتی قوی در نزدیکی پروستات ایجاد می شود. امواج صوتی از قسمت پایین بدن و سایر قسمت های بدن عبور می کنند. وقتی پروب سونوگرافی در جای مناسب قرار می گیرد، تصاویری از قسمت های شکم شما روی صفحه نمایش داده می شود.

این روش چیزی بین 15 الی 20 دقیقه به طول می انجامد و نیاز به بستری در بیمارستان ندارد.

این روش شاید در ابتدا کمی خشن به نظر برسد اما درد و ناراحتی برای فرد ایجاد نمی کند.

سونوگرافی پروستات شکمی

سونوگرافی پروستات شکمی مانند سایر روشهای سونوگرافی انجام می شود. به این ترتیب که یک ژل روی پوست بخش تحتانی شکم (پروستات) برای بهبود انتقال امواج صوتی پخش می شود. سپس با استفاده از حرکت پروب از روی پوست، امواج صوتی به پروستات و بافت‌های اطراف آن ارسال می‌شود. امواج صوتی پس از برخورد با بافت‌ها، به دستگاه سونوگرافی بازتاب می‌شوند و اطلاعات مربوطه در قالب نتایج به نمایش در می آیند. این روش نیز مانند روش قبل درد و ناراحتی ایجاد نمی کند و نزدیک به 10 الی 15 دقیقه به طول می انجامد.

سونوگرافی بیضه

سونوگرافی پوستات ترنس رکتال

سونوگرافی پروستات برای چه کسانی تجویز می شود؟

این یک روش تصویربرداری کم تهاجمی است که از پروستات و سایر بافت‌های مجاور بدون عوارض جانبی تصویربرداری می شود. این فرایند برای تشخیص و ارزیابی اختلالات پروستات، مانند تورم، التهاب، وجود توده‌ها یا سایر تغییرات غیرطبیعی در پروستات استفاده می‌شود. همچنین ممکن است دلیل از تجویز آن از جانب متخصص به منظور بررسی های بیشتر سلامت مردان باشد. چرا که با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد.

آیا سونوگرافی پروستات عوارض دارد؟

سونوگرافی پروستات به عنوان یک روش غیر تهاجمی و غیر مضر برای تشخیص برخی اختلالات پروستات استفاده می‌شود. این فرایند عموما در مطب پزشک یا مرکز تصویربرداری انجام می‌شود و زمانی کوتاهی طول می‌کشد. نیاز به بیهوشی و یا بی حسی ندارد و هیچ گونه  عوارض جانبی برای آن شناخته شده نیست.  به همین دلیل در موارد توصیه انجام آن ضروری خواهد بود.

چه اختلالاتی با سونوگرافی پروستات تشخیص داده می شود؟

به این منظور ممکن است برای تشخیص موارد زیر تشخیص داده می شود.

  • بررسی علت بزرگی پروستات
  • التهاب پروستات
  • بررسی  وجود توده‌ها
  • بررسی وجود سنگ پروستات

تشخیص نهایی بر اساس پرونده پزشکی بیمار، نتایج سونوگرافی و سایر آزمایش‌های تشخیصی دیگری که ممکن است انجام شود، صورت می‌گیرد.

در افرادی با ویژگی های زیر احتمال دارد این ازمایش هر چند وقت یکبار توصیه شود:

  • مردانی در دوره میانسالی
  • تشخیص ناهنجاری های غیر معمول در دیگر آزمایش ها
  • مشکلات ادرار
  • وجود توده در اطراف مقعد
  • نتایج غیرطبیعی آزمایش های دیگر نظیر آزمایش خون و ادرار

آمادگی های لازم قبل از انجام سونوگرافی پروستات

برای انجام آن آمادگی خاصی نیاز نیست. در صورتی که سونوگرافی ترنس رکتال مقعدی انجام شود، لازم است برخی از ماقبت ها قبل از آزمایش انجام شود. به طور کی مواردی که در ادامه ذکر می کنیم را در نظر بگیرید:

  • قبل از انجام آن بهتر است ناشتا باشید
  • ممکن است داروهایی برای پاکسازی روده ها به شما توصیه شود
  • از مصرف خودسرانه دارو از 10 روز قبل از انجام سونوگرافی پرهیز کنید
  • ممکن است در طول آزمایش نیاز به بیوپسی از پروستات وجود داشته باشد
  • آرامش خود را حفظ کنید و ترجیحا یک نفر به عنوان همراه با خود داشته باشید.

سخن آحر

سونوگرافی پروستات برای بررسی و یا تشخیص انواع اختلالات در مردان انجام می شود. دو روش کلی برای انجام این آزمایش وجود دارد که هر دو روش بدون درد و خونریزی و یک اقدام غیر تهاجمی است. بنابراین نیاز به نگرانی در این خصوص وجود ندارد. این پروسه در کل چیزی میان 10 الی 30 دقیقه بسته به آنکه با کدام روش انجام می شود و آیا نیاز به بیوپسی وجود دارد یا خیر انجام می شود. در صورتی که برای این مورد نگرانی دارید، لازم است با متخصص در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط