سونوگرافی کالر داپلر رشد جنین در بارداری به چه منظور توصیه می شود؟ معاینه اجزاء داخلی بدن همواره با مشکلاتی همراه بوده است، یکی از روشهای بررسی اندام داخلی روش سونوگرافی میباشد که با استفاده از بازتاب امواج صوتی به بررسی اندامهای داخلی میپردازد.
سونوگرافی کالر داپلر یا سونوگرافی داپلر رنگی یکی از روشهای سونوگرافی است که میتواند امواج صوتی را به تصاویر رنگی تبدیل نماید.
در روش این آزمایش با بازگرداندن امواج صوتی با فرکانس بالا میتوان تصاویر رنگی از جریان خون در رگهای خونی تهیه نمود. این روش برای بررسی لخته خون و یا هرگونه انسداد در رگها کاربرد دارد.
به طور کلی این یک روش کم تهاجم جهت ارزیابی رگهای خونی، انسداد و یا کند شدن جریان خون در رگها میباشد.
سونوگرافی کالر داپلر در دوران بارداری چیست؟
سونوگرافی معمولی یکی از روشهای بررسی سلامت و رشد جنین میباشد که از همان ماههای اولیه بارداری در فواصل زمانی چند ماهه برای خانمهای باردار توصیه میشود اما سونوگرافی کالر داپلر در مواردی که نیاز به ارزیابی دقیق سلامت جنین میباشد توصیه میشود. این آزمایش به پزشک کمک مینماید تا ارزیابی دقیقی از رشد نوزاد در هر مرحله از بارداری داشته باشد.
در سونوگرافی کالر داپلر حین بارداری میتوان به ارزیابی جریان خون بند ناف و همچنین جریان خون اطراف اندامهای مختلف جنین مانند مغز و یا قلب پرداخت.
سونوگرافی کالرداپلر در بارداری چه مواردی را ارزیابی می کند؟
اطلاعاتی که با استفاده از آن در طی دوران بارداری میتوان تهیه نمود:
- تعیین تعداد نوزادها
- بررسی سرعت رشد جنین با توجه به سن بارداری
- بررسی جریان خونی که جنین دریافت مینماید، در صورت مشکل در جریان خون جنین، نوزاد ممکن است دچار کاهش وزن شده و یا رشد اندامهای او مطابق با سن بارداری نباشد. در این موارد احتیاج به مداخلات پزشکی جهت درمان وضعیت موجود میباشد.
- بررسی خطر سکته مغزی
- نشان دادن شرایطی که تحت تاثیر سقط جنین قبلی ایجاد شده است
- بررسی حرکات جنین در رحم
- بررسی وضعیت جنین و موقعیت او نسبت به بند ناف
- تعیین بارداری کم خطر و یا پرخطر
- بررسی هرگونه انسداد و یا لخته خون در رگهای جنین
- بررسی سلامت قلب جنین و شناسایی هرگونه ناهنجاری قلبی مانند مجرای شریانی باز و یا نقص سپتوم
- بررسی هرگونه نقص و ناهنجاری در شکل و اندازهی اندامهای جنین
با اینکه هزینههای سونوگرافی کالر داپلر از سونوگرافیهای معمولی کمی بیشتر میباشد توصیه میشود در صورتی که پزشک آن را در طی دوران بارداری به شما پیشنهاد کرده است حتما در اولین فرصت اقدام به تهیه نوبت و انجام سونوگرافی نمائید. هرگونه تاخیر در انجام سونوگرافی ممکن است منجر به آسیبها جبران ناپذیر برای جنین شده و یا ممکن است با سقط جنین مواجه شوید.
نحوه انجام سونوگرافی کالر داپلر در دوران بارداری
جهت انجام سونوگرافی کالر داپلر هیچ آمادگی خاصی لازم نمیباشد، در صورتی که لازم باشد از چند ساعت قبل ناشتا باشید این موضوع به شما اطلاع داده خواهد شد.
زمان انجام سونوگرافی بین 30 تا 60 دقیقه میباشد و نحوه انجام آن مانند سونوگرافیهای معمولی و از طریق چرخش یک پروب روی شکم میباشد.
سونوگرافی کالر داپلر در دوران بارداری به چه افرادی توصیه میشود؟
- خانمهایی که دچار شرایط مزمن و خطرآفرین در بارداری مانند فشار خون و دیابت هستند.
- بارداریهای پرخطر که احتیاج به مراقبت بیشتری دارند.
- هرگونه ناهنجاری در رشد جنین که در سونوگرافی و یا غربالگریهای پیشین شناسایی شده باشد را میتوان با آن به صورت دقیقتری مورد بررسی قرار داد.
- افرادی که دوقلو و یا چندقلو باردار میباشند.
- سابقه تولد نوزادی با بیماری مادرزادی قلبی
- افرادی که دچار سقطهای مکرر در باردرایهای قبلی بودهاند.
تفاوت سونوگرافی معمولی و سونوگرافی کالر داپلر در طی دوران بارداری
اصلیترین تفاوت این روش با سونوگرافی معمولی، مشاهده جریان خون در رگهای خونی میباشد که در روش سونوگرافی معمولی امکان پذیر نمیباشد.
به طور کلی اصلیترین تفاوت سونوگرافی معمولی و این آزمایش در نتیجهی ارزیابی نهایی میباشد. در سونوگرافی معمولی نمیتوان به بررسی جریان خون پرداخت و فقط اندامهای جنین قابل بررسی و ارزیابی میباشند اما در سونوگرافی کالر داپلر میتوان جریان خون در رگهای خونی را مورد ارزیابی قرار داد.
آیا سونوگرافی کالر داپلر در دوران باردری خطرناک میباشد؟
همان طور که پیشتر ذکر کردیم سونوگرافی یکی از روشهای کم خطر میباشد و انجام آن در دوران بارداری نیز کاملاً ایمن بوده و هیچ گونه خطری متوجهی مادر و یا جنین نمیشود.
این سونوگرافی به هیچ وجه بر رشد جنین تاثیر ندارد بلکه برای بررسی شرایط پیچیده و اتخاذ تصمیمهای لازم جهت درمان مشکلات موجود این روش بسیار مفید و کارآمد میباشد.
در اکثر موارد سونوگرافی کالر داپلر میتواند مشکلات جنین را به موقع شناسایی نماید و با به کار بردن روشهای صحیح درمان از سقط جنین و یا ایجاد ناهنجاریهای مادرزادی در نوزاد جلوگیری نماید.