سونوگرافی کلیه یکی از روشهای تصویر برداری از کلیه است که به کمک امواج صوتی انجام میشود. زمانی که قرار باشد بیماریهایی همچون کیست و سنگ کلیه، مشکلات حاد کلیه، علت درد کلیه مشخص شود، از سوی دیگر زمانی که نیاز به بیوپسی کردن یا دریافت بافت کلیه باشد، انجام این نوع از سونوگرافی ضرورت پیدا میکند. این روش، روشی کم تهاجم و کم خطر برای تشخیص درست و به موقع اختلالات کلیه است. چنانچه بهترین مرکز سونو را انتخاب کنید و از خدمات آن کمک بگیرید، میتوانید سریعا بیماریهای کلیه را برطرف کنید و از بروز خطرات جدی هم جلوگیری نمایید. در ادامه این مطلب در مورد آمادگی قبل از سونوگرافی رنال، موارد تجویز آن و بهترین موسسه برای انجام این سونوگرافی صحبت خواهیم کرد.
✅ سونوگرافی کالرداپلر اندام های داخلی
سونوگرافی کلیه در چه مواردی تجویز میشود؟
سونوگرافی کلیه اغلب زمانی که قرار باشد مشکل یا عارضهای در کلیه مشخص بشود، انجام خواهد شد. بیمارانی که نسبت به اشعههای سونوگرافی حساسیت دارند، باید این موضوع را قبل از انجام سونو به پزشک اطلاع دهند. این روش به پزشک کمک خواهد کرد که اطلاعاتی واضح را در مورد مشکلات کلیوی به دست بیاورد. در موارد زیر بیماریهایی ذکر شدهاند که لزوم انجام سونوگرافی کلیه را نشان میدهند:
تشخیص عفونت کلیه
یکی از دلایل انجام سونوگرافی کلیه تشخیص عفونتهای کلیوی است. زمانی که باکتریها از مجاری ادراری وارد کلیه میشوند، ممکن است عفونت کلیه را ایجاد کنند. این عفونتها با تشخیص سریع و به موقع درمان میشوند. در غیر این صورت، ممکن است مشکلات جدی کلیوی را به دنبال داشته باشند.
تشخیص سنگ کلیه
دلیل دیگر برای انجام این نوع از سونوگرافی، تشخیص سنگ کلیه است. معمولا رسوبات و مواد اضافی انباشته شده در کلیه سبب ایجاد سنگ در این عضو خواهند شد. زمانی که سنگ کلیه حرکت میکند، دردی شدید و طاقت فرسا در بدن ایجاد میشود. برای تشخیص این عارضه افزون بر این که به معاینات فیزیکی و توجه علائم نیاز است، باید سونوگرافی هم انجام شود. در سونوگرافی تصاویری از درون کلیه دریافت میشوند که وجود سنگ در این ناحیه را مشخص خواهند کرد.
تشخیص آسیب حاد کلیوی
اگر کلیه در طول یک یا چند ساعت الی چند روز از کار بیفتد، قطعاً مشکلات حاد کلیوی در بدن یک فرد به وجود آمدهاند. به دلیل این که این مشکلات میتوانند جان یک فرد را بگیرند، باید سریعاً تشخیص داده شوند. در این موارد از سونوگرافیهای مربوط به کلیه استفاده میشود.
درد کلیه
چنانچه یک فرد درد کلیه داشته باشد ممکن است برای تشخیص بیماریهای کلیه به پزشک مراجعه کند. پزشک در اولین وهله به این فرد سونوگرافی را پیشنهاد خواهد داد. با کمک سونوگرافی منشاء درد مشخص میشود تا بیمار به خوبی درمان گردد.
تشخیص تومور کلیه
وجود تومور در کلیه یکی از شایعترین مشکلات کلیوی است که در سنین ۶۰ تا ۸۰ سال دیده میشود. زمانی که افراد با علائمی همچون درد در کمر و پهلو، خون در ادرار، درد دنده یا توده در پهلو مواجه شدند، باید سریعا با سونوگرافی این بیماری را تشخیص دهند. در صورت انجام سونوگرافی در کنار معاینات بالینی، احتمال تشخیص صحیح بیماری شما به صد در صد خواهد رسید.
نمونه برداری از کلیه
زمانی که قرار باشد کیست کلیه تخلیه شود یا آبسه کلیه درمان شود، باید از این عضو بدن نمونه برداری انجام شود. با استفاده از این نوع از سونوگرافی میتوان نمونه برداریهای کلیه را به خوبی انجام داد.
بیماری کلیه پلی کیستیک
بیماری پلی کیستیک کلیه یکی از بیماریهای کلیوی است که ممکن است در اثر وراثت یا عوامل محیطی ایجاد شود. در این بیماری، کیستهایی در کلیه به وجود خواهند آمد که پر از مایع هستند. زمانی که کیستها بزرگ و بزرگتر بشوند، کلیه نیز بزرگ میشود در آخر هم از کار میافتد. برای جلوگیری از بروز این اتفاق میبایست سونوگرافیهای تشخیص برای تشخیص کیست پلی کیستیک کلیه انجام شوند.
افزون بر موارد فوق، برای تشخیص بیماریهای زیر نیز میتوان از سونوگرافی کلیه کمک گرفت:
- انسداد کلیه
- آبسه کردن بافتهای کلیوی
- وجود کیست در کلیه
- ایجاد مایعات در کلیه
- تخریب شدن کیست کلیه
- ارزیابی عملکرد کلیه در بیماران پیوندی کلیه
- راهنمایی جهت قرار دادن سوزن بیوپسی
آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه
هر بیماری قبل از این که سونوگرافی کلیه را انجام دهد، باید آمادگی لازم را کسب کند. اما نکات مهم آمادگی برای انجام این سونوگرافی چه نکاتی هستند؟
باید توجه داشت که وجود غذا و هوا در معده یا روده باعث میشود که تفسیر نتایج سونوگرافی با مشکل مواجه شود. به همین دلیل پیش از این که سونوگرافی رنال را انجام دهید نباید از نوشیدنیهای گازدار استفاده کنید. مدت زمان غذا نخوردن پیش از این نوع از سونوگرافی نیز تا حد زیادی بستگی به سن بیمار دارد. بیمارانی که سن و سال کمی دارند تنها ۳ ساعت قبل از انجام سونوگرافی رنال نباید چیزی مصرف کنند. در بیماران مسنتر این تایم به ۱۰ ساعت میرسد. یعنی ۱۰ ساعت قبل از این که سونوگرافی انجام شود این بیماران نباید غذا مصرف کنند.
طبق توصیه پزشکان، بیماران پیش از انجام سونوگرافی رنال باید از مایعات و نوشیدنیهای بدون گاز استفاده کنند. این به پر شدن مثانه و در نتیجه واضح شدن نتایج سونوگرافی کمک شایانی خواهد کرد. بهتر است قبل از انجام این سونوگرافی آب زیادی بنوشید. مصرف داروهای مسکن نیز برای انجام سونوگرافی ممنوعیت دارد.
سونوگرافی کلیه چگونه انجام میشود؟
برای انجام هر نوع سونوگرافی باید ابتدا فرد لباسی به نام گان را بپوشد و روی تخت دراز بکشد. پس از آن، پزشک ژل سونوگرافی را روی بدن بیمار میریزد و پروب سونوگرافی را در این ناحیه حرکت میدهد. این پروب دردی را روی شکم ایجاد نخواهد کرد. برای بهتر شدن نتایج و تفسیر راحتتر نتایج سونو کلیه، ممکن است در برخی از قسمتها پزشک پروب را فشار دهد. با حرکت پروب روی شکم، تصاویری روی مانیتور ایجاد خواهند شد. با حرکت کردن این دستگاه روی بدن، اندازه کلیه، شکل آن و بافتهای غیر طبیعی کلیوی مشخص خواهند شد. در نهایت سونوگرافی به پایان میرسد. مدت زمان انجام سونوگرافی کلیه حدود ۲۰ دقیقه است.
سونوگرافی کلیه در تهران
موسسه رادیولوژی و سونوگرافی پرتوی مهر یکی از بهترین مراکز سونوگرافی کلیه در تهران است. در این مرکز تشخیصی از بهترین و پیشرفتهترین تجهیزات جهت بررسی کلیه استفاده میشود. پزشکان ماهر و مجرب به کمک تکنسینهای کارآزموده این مرکز در بهبود تفسیر و نتایج سونو کلیه تقش زیادی دارند. شما میتوانید از امکاناتی نظیر جوابدهی آنلاین و ارائه جواب آزمایش و سونوگرافی در کوتاهترین زمان برخوردار شوید. در این مرکز جهت رفاه حال مراجعین، فضایی آرام ایجاد شده است. پس دل نگرانی شما از بابت فضای سونو، قیمت سونو، تجهیزات آن و نتایج و تفسیر نتایج سونوگرافی با انتخاب پرتوی مهر از بین خواهد رفت.