سونوگرافی مثانه یکی از روش های تشخیص بیماری ها و اختلالات مثانه است. این سونوگرافی برای افراد مختلف به منظور های متفاوتی انجام می شود. اگر از جانب متخصص برای شما سونوگرافی مثانه تجویز شده است و قصد دارید در خصوص آن بیشتر بدانید، این موارد را به همراه شیوه انجام و مزایای آن برایتان شرح دادیم.
هدف از انجام سونوگرافی مثانه چیست؟
سونوگرافی مثانه یک فرایند تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از امواج فراصوتی تصاویری از مثانه را ایجاد میکند. این فرایند برای تشخیص اختلالات و مشکلات مثانه مورد استفاده قرار میگیرد.
در هنگام انجام آن، دستگاه سونوگرافی با استفاده از امواج فراصوتی تصاویری از داخل اندام تولید میکند. این تصاویر به پزشک رادیولوژیست یا پزشک متخصص در امور سونوگرافی تحویل داده میشوند تا آنها را تحلیل کنند و نتایج را تشخیص دهند.
سونوگرافی مثانه چگونه انجام می شود؟
مراحل انجام سونوگرافی مثانه به شرح زیر است:
- برای انجام در اولین مرحله ، فرد ابتدا روی تخت دراز می کشد.
- ژل سونوگرافی، بر روی شکم شما پخش می شود.
- پروب سونوگرافی بر روی ناحیه مثانه کشیده می شود. به این ترتیب امواج سونوگرافی (فراصوت) با برخورد از اندام داخلی و برگشت از آن تصویر واضحی ایجاد می کند.
- تصویر نتیجه بلافاصله بعد چاپ می شود و می توانید آن را در اختیار پزشک قرار دهید.
بعد از اتمام، تصاویر به پزشک ارجاع داده میشوند و او آنها را تحلیل میکند. نتایج و تشخیص نهایی توسط پزشک به فرد مورد نظر اعلام میشود. تفسیر نتیجه سونوگرافی تنها توسط پزشک انجام می شود.
سونوگرافی مثانه برای چه کسانی تجویز می شود؟
یکی از اصلی ترین مزایای آن این است که میتواند در تشخیص مشکلاتی مانند سنگ مثانه، التهاب مثانه، تودههای خوشخیم و بدخیم، تورم مثانه، مشکلات ادراری و سایر اختلالات مثانه مفید باشد. همچنین، این فرایند میتواند در بررسی علت علائم و نشانههایی مانند درد، خونریزی یا سایر اختلالات دیگر موثر باشد. به این ترتیب مادامی که هر کدام از این مشکلات را تجربه می کنید، ممکن است این تست برای شما تجویز شود. به طور کلی این روش به ارزیابی حجم مثانه، اندازه گیری ضخامت دیوار آن و تعیین وجود سنگ مثانه و تومورهای مثانه کمک می کند.
مزایای انجام سونوگرافی مثانه به صورت کلی چیست؟
از جمله اصلی ترین مزایای انجام سونوگرافی مثانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این یک روش کم تهاجمی برای تشخیص انواع مشکلات مثانه است
- مراحل انجام سونوگرافی برای فرد درد و ناراحتی به همراه ندارد
- این روش عوارض جانبی برای فرد به همراه ندارد
- این روش از نظر هزینه ای بسیار مقرون به صرفه است
- انجام زودهنگام این آزمایش به تشخیص زودهنگام و جلوگیری از مشکلات کلیه و سونوگرافی کلیه کمک می کند.
لازم است بدانید انجام آن یک مورد ضروری است. بنابراین مادامی که برای تشخیص اختلالات تجویز شود، انجام آن برای برنامه ریزی پروسه درمان الزامی است.
آمادگی های قبل از انجام سونوگرافی مثانه
برای انجام آن لازم است مثانه شما پر باشد. بنابراین قبل از انجام آب به میزان کافی بنوشید و مثانه خود را خالی کنید تا نتایج دقیق تر باشد. ممکن است در انجام برخی از سونوگرافی ها برای بررسی باقی مانده ادرار نیاز باشد بعد از اینکه سونوگرافی با مثانه پر انجام شد، یک بار دیگر با مثانه خالی تکرار شود. شرایط انجام سونوگرافی از قبل به شما گفته می شود. همچنین قبل از مراجعه لازم است نکات زیر را در نظر بگیرید :
- برای پر شدن مثانه از شیر و نوشیدنی های گازدار استفاده نکنید. بهترین نوشیدنی برای پر کردن مثانه آب است
- نوشیدن 4 الی 6 لیوان آب کافی است
- پر بودن بیش از حد مثانه ممکن است موجب خطا در تشخیص شود.
سخن آخر
انجام این آزمایش یکی از مواردی است که برای تشخیص بیماری و اختلالات مثانه به کار برده می شود. سونوگرافی برای تشخیص انواع بیماری و اختلالات در بانوان و آقایان مورد استفاده قرار می گیرد. این یک روش بی خطر و بی ضرر به حساب می رود که عوارض جانبی خاص نیز ندارد.
برای انجام سونوگرافی مثانه می توانید به مرکز تصویر برداری پرتوی مهر مراجعه کنید. این مرکز با وجود متخصص های باتجربه در این زمینه و دستگاه های مجهز مفتخرند در تهران به افراد بسیاری خدمت رسانی می کنند.
سوالات متداول
چنانچه شما دارای توده های خوش خیم بدخیم و در کل سرطان مثانه باشید، این امر در نتیجه این تست مشخص می شود.
این یک روش ایمن برای ارزیابی مثانه است و هیچ عوارض جانبی کوتاه مدت و بلند مدتی ندارد.
برای بررسی این اختلال سونوگرافی لگن تجویز می شود برای انجام آزمایش های تکمیلی و راهکارهای درمانی همچنین پزشک از این روش هم هم استفاده می کند. بنابراین تشخیص این اختلال با توجه به انواع راهکار های تشخیصی ممکن است.