Search
Close this search box.
سونوگرافی سینه

سونو گرافی پستان و زیربغل به چه منظور انجام می شود؟

سونوگرافی پستان به منظور تشخیص بیماری، از امواج صوتی و پژواک آنها برای تهیه تصاویر کامپیوتری از داخل فضای ناحیه سینه استفاده می­کند. این آزمایش پزشکی می­ تواند هرگونه تغییرات خاصی در پستان که در ماموگرافی به سختی قابل مشاهده است را مانند توده و ایجاد کیست های پر از مایع و… بهتر نشان دهد.

از انجام سونوگرافی پستان و زیر بغل معمولا به عنوان یک آزمایش غربالگری تنها به منظور تشخیص سرطان سینه استفاده نمی شود. لذا این نوع سونوگرافی می­تواند برای مشاهده برخی تغییرات سینه، مانند ایجاد توده­ها و یا احساس درد و تورم نقطه ای، مفید باشد. غالبا برخی از انواع توده های ایجاد شده در ماموگرافی قابل تشخیص نیستند، به همین جهت سونوگرافی پستان و زیر بغل می­تواند در زنانی که دچار بافت متراکم سینه شده اند یک اقدام تشخیصی نتیجه بخش باشد. همچنین گاه ممکن است در فرایند ماموگرافی ناحیه مشکوکی دیده شود که تشخیص راحت و درستی از آن برای پزشک پدیدار نیست، در این صورت می­توان از سونوگرافی برای مشاهده بهتر این ناحیه مشکوک استفاده کرد.

در مقاله حاضر در خصوص سونوگرافی پستان و زیر بغل و مزیت های آن با خوانندگان عزیز صحبت خواهیم نمود.

سونوگرافی سینه چگونه انجام می شود؟

در بیشتر مواقع، سونوگرافی پستان به کمک یک ابزار دستی و گره مانند به نام مبدل صورت می­گیرد. فرایند انجام این کار بدین شکل است که ابتدا یک ژل روی پوست و یا مبدل گذاشته می شود و سپس پزشک مبدل را بر روی پوست بدن بیمار در ناحیه سینه و زیربغل حرکت می­دهد. آنگاه دستگاه امواج صوتی را می‌فرستد و پژواک‌ها را در حالی که از بافت‌های بدن عبور کرده و در عمق‌ زیرین پوست پرتاب می‌شوند، می‌گیرد. این پژواک ها به صورت تصویر روی صفحه کامپیوتر نمایان می­شوند. و تصویربرداری لازم به منظور تشخیص صورت می­گیرد. نکته مهم اینکه ممکن است زمانی که مبدل روی پوست بیمار حرکت می­کند فشاری در او احساس شود، اما قاعدتا این فشار به هیچ وجه نباید دردناک باشد.

سونوگرافی خودکار پستان که اصلاحا “ABUS” نامیده می­شود یک تکنیک پیشرفته تر برای انجام آزمایش سونوگرافی پستان است که فقط در برخی از مراکز تصویربرداری موجود می­باشد. این تکنیک از یک مبدل بسیار بزرگتر برای گرفتن صدها تصویر که تقریبا کل سینه را می پوشاند استفاده می­کند. ABUS   ممکن است گاهی اوقات به عنوان یک معاینه غربالگری اضافی برای زنانی که سینه های متراکم دارند انجام شود. همچنین ممکن است در زنانی که یافته های غیرطبیعی در سایر آزمایشات تصویربرداری دارند یا دارای علائم سرطان پستان هستند استفاده شود. هنگامی که ABUS انجام می شود، اغلب به یک سونوگرافی دستی دوم نیاز است تا تصاویر بیشتری از مناطق مشکوک دریافت شود.

الاستوگرافی پستان

  سونوگرافی پستان به چه دلیل تجویز می شود؟

سونوگرافی پستان اغلب برای بررسی اینکه آیا مشکلی که در ماموگرافی یا معاینه فیزیکی پستان دیده شده ممکن است کیست پر از مایع یا تومور جامد باشد، انجام می شود.

همانطور که اشاره شد سونوگرافی سینه یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای مشاهده داخل سینه ها استفاده می­کند که می­تواند به پزشک کمک کند تا مشکلات ایجاد شده در سینه را پیدا کند. همچنین به پزشک این اجازه را می‌دهد تا ببیند خون به چه میزان در نواحی سینه بیمار جریان دارد. این آزمایش اغلب زمانی استفاده می­شود که تغییری در نتایج ماموگرافی دیده شده باشد و یا زمانی که تغییری در ناحیه سینه احساس شود، اما این تغییردر ماموگرافی نشان داده نشود.

برای انجام سونوگرافی پستان لازم است تا بیمار حتما به یک پزشک متخصص و یک کلینیک معتبر مراجعه نماید. مرکز سونوگرافی و تصویربرداری پرتوی مهر از جمله پزشکان حاذق در زمینه تشخیص سرطان سینه و شناسایی و درمان مشکلات ایجاد شده در ناحیه پستان می­باشد. مرکز تصویربرداری و سونوگرافی پرتوی مهر به کمک روش تشخیصی سونوگرافی پستان ابتدا سعی در تشخیص درست بیماری داشته تا بتواند در سریع ترین زمان ممکن و با بهترین روش درمانی به اصلاح و درمان بیماری و مشکلات ایجاد شده در ناحیه سینه بپردازد.

مزایای سونوگرافی سینه

از دیدگاه پزشکان سنوگرافی پستان و سینه و نیز انجام سنوگرافی زیر بغل مزیت های بسیاری برای بیمار داشته که فرایند بهبود و درمان او را آسان­تر می­نماید. ملموس ترین مزایای سونوگرافی سینه عبارتند از:

  1. تشخیص تفاوت توده های مایع و جامد: سونوگرافی پستان اغلب می­تواند تفاوت بین توده های پر از مایع مانند کیست­هایی که احتمال سرطانی بودن آنها بسیار کم است را در مقایسه با توده های جامد که ممکن است برای اطمینان از سرطان نبودن آنها نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشد را تشخیص دهد.
  2. هدایت سوزن بیوپسی: بسیاری از پزشکان متخصص برای کمک به هدایت سوزن بیوپسی به ناحیه ای از پستان از سونوگرافی پستان استفاده می­کنند تا بتوانند از این طریق بخشی از سلول­های این ناحیه را خارج کرده و از نظر سرطان شناسی مورد آزمایش قرار دهند. این اقدام را می توان در غدد لنفاوی متورم زیر بغل نیز انجام داد.
  3. دسترسی در سایر کلینیک های درمانی: از دیگر مزایای سونوگرافی پستان این است که به طور گسترده ای در بسیاری از آزمایشگاه ها و کلینیک­های درمانی در دسترس بیماران قرار دارد و انجام آن نسبتا آسان می­باشد.
  4. عدم مواجه بیمار با تشعشعات: این اقدام پزشکی فرد را در معرض تشعشع قرار نمی دهد. در نتیجه عوارض جانبی نخواهد داشت و برای زنان باردار نیز خطر آفرین نخواهد بود.
  5.   کم هزینه بودن: سونوگرافی پستان همچنین نسبت به سایر گزینه های تست سرطان شناسی هزینه کمتری دارد.
سونوگرافی پستان و زیر بغل

 اقدامات لازم قبل از سونوگرافی سینه

قبل از انجام سونوگرافی سینه ابتدا بیمار می­تواند از پزشک معالج خود هر سوالی که در مورد این روش دارد بپرسد تا به هیچ وجه احساس خطر و نگرانی نداشته باشد. آنگاه ممکن است از بیمار خواسته شود که یک فرم رضایت نامه را امضا کند که اجازه انجام آزمایش را می­دهد.

همچنین لازم نیست شما قبل از آزمایش خوردن یا نوشیدن را قطع کنید. همچنین برای کمک به آرامش به دارو نیاز نخواهید داشت.توجه داشته باشید که در روز سونوگرافی نباید هیچ لوسیون، پودر یا مواد دیگری را روی سینه های خود قرار دهید.

حتما لباس هایی بپوشید که بتوانید به راحتی آن را در بیاورید. یا لباسی بپوشید که به رادیولوژیست یا تکنسین اجازه می دهد به قفسه سینه شما دسترسی داشته باشد.

ژل سونوگرافی به بافت لباش شما آسیب نمی زند. اما اگر نسبت به این موضوع حساس هستید، لباس مناسب بپوشید.

هرگونه استرس را از خود دور کرده و در طول سونوگرافی سعی کنید احساس راحتی داشته باشید.

توموسنتز پستان

 بهترین زمان انجام سونوگرافی پستان

در زمان آماده شدن برای سونوگرافی پستان لازم است تا بیمار یک تا دو هفته پس از شروع قاعدگی، معاینه پستان خود را برنامه ریزی کند. چرا که سینه ها دقیقاً بعد از اتمام قاعدگی کمترین حساسیت را دارند و این امر فرایند معاینه را راحت­تر می­کند. از آنجایی که هورمون ها پس از اتمام دوران قاعدگی افت زیادی خواهند داشت، در نتیجه تورم و افتادگی پستان کاملا برطرف شده و توده های ایجاد شده در سینه راحت تر قابل تشخیص و مشاهده خواهند بود.

پزشکان معتقد هستند که بهتر است زنان حداقل هر 6 ماه یکبار اقدام به معاینه سینه و سونوگرافی پستان نمایند. چرا که در صورت بروز هرنوع توده، قبل از خطرناک شدن آن قابل درمان خواهد بود.

همچنین برای آن دسته از زنانی که باردار هستند اما طبق تشخیص پزشک ملزم به انجام سونوگرافی پستان می­باشند لازم است بدانند که بهتر است آسوده خاطر باشند، زیرا این آزمایش هیچ گونه خطری برای آنان و یا جنین نخواهد داشت.

نتیجه گیری

برای تشخیص نوع توده و غدد متراکم شده در ناحیه پستان و همچنین تشخیص سرطان پستان در زنان، پزشک از تکنیک سونوگرافی پستان استفاده می­کند. سونوگرافی پستان هم می­تواند به کمک دستگاه مبدل انجام شود و هم از طریق دستگاه سونوگرافی خودکار به تصویربرداری از ناحیه سینه بپردازد. در این فرایند تشخیصی، پزشک به کمک  امواج صوتی و پژواک آنها تصاویر کامپیوتری تهیه نموده و آنگاه به کمک این تصاویر در صدد تشخیص مشکلات و غدد ایجاد شده در سینه می­پردازد. سونوگرافی پستان به عنوان یک تکنیک عکس­برداری کم هزینه و قابل دسترس در بسیاری از کلینیک­های پزشکی معرفی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط