یکی از روش های موثر در تشخیص زودرس سرطان توموسنتز پستان یا ماموگرافی سه بعدی می باشد. در این روش تشخیصی سرطان پستان از اشعه ایکس که میزان آن بسیار کم شده است، استفاده می شود. به طور کلی توصیه می شود افرادی که بیست تا سی سال سن دارند، هر سه سال یک بار با این روش معاینه شوند و افرادی که سی تا چهل سال سن دارند، سالی یکبار چکاپ شوند. البته افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به این بیماری را دارند و احتمال ابتلا به سرطان پستان در آن ها بیشتر است، باید طبق روالی که پزشک مشخص می کند، تحت معاینه قرار بگیرند.
برخی مواقع خانم ها از درد در حین ماموگرافی شکایت دارند، این مشکل در مواردی که سینه ها فیبروکیستیک هستند رخ می دهد. به این افراد توصیه می شود نیم ساعت پیش از ماموگرافی با مصرف مسکن، درد ناشی از ماموگرافی را کنترل کنند. خوشبختانه امروزه پیشرفت های چشمگیری در حوزه پزشکی حاصل شده است که موجب ارائه دستگاه های جدید دیجیتال به بازار شده است که حین معاینه فشار کمتری به بیمار وارد می کند. توموسنتز سینه یکی از این دستگاه ها است که تصاویر را به عنوان خروجی نمایش می دهد و دیگر فشاری به سینه وارد نمی شود و در افرادی که حجم سینه کمی دارند راحت تر انجام می شود.
دستگاه توموسنتز را موسسه رادیولوژی و سونوگرافی پرتوی مهر با سفارش مستقیم از شرکت هالوژیک آمریکا دریافت کرده است. این دستگاه به روز ترین و بهترین دستگاه حال حاضر توموسنتز در کل دنیا لاست که به سفارش موسسه رادیولوزی و سونوگرافی پرتوی مهر برای خدمت رسانی با بانوان کشور تهیه گردیده است.
علت انجام توموسنتر پستان
ماموگرافی سه بعدی یا توموسنتز پستان می تواند به عنوان یک آزمایش غربالگری سرطان در افرادی که نشانه های سرطان سینه را ندارند و جهت بررسی مشکلات پستان مانند ضخیم شدن لایه ها یا توده مشکوک در سینه مورد استفاده قرار بگیرد. غربالگری سرطان پستان شامل تصاویر ماموگرافی سه بعدی و تصاویر ماموگرافی دو بعدی استاندارد می باشد، زیرا هر یک از تصویربرداری ها؛ ناهنجاری های خاص پستان را نشان می دهند.
نحوه انجام توموسنتز پستان
در توموسنتز پستان از یک سیستم اشعه ایکس با دوز پایین، وسایل الکترونیکی و یک رایانه جهت تبدیل تصاویر اشعه ایکس از پستان به تصاویر سه بعدی استفاده می شود. چند اشعه ایکس از سینه با کمک سیستمهایی شبیه به دوربینهای دیجیتال؛ دیجیتالی میشوند و سپس به کامپیوتر منتقل میشوند و در آنجا بازسازی شده یا در مجموعهای از تصاویر سهبعدی «سنتز» میشوند. به این ترتیب، تصاویر سه بعدی سینه شبیه به تصاویر توموگرافی کامپیوتری (CT) است، که در آن یک سری از “برش های” نازک و با وضوح بالا به هم متصل می شود تا بدن را به صورت سه بعدی بازسازی کنند.
اشعه ایکس مانند تابش نور یا امواج رادیویی است. اشعه ایکس از بیشتر اجسام مانند بدن عبور می کند. تکنسین با دقت و تمرکز پرتو اشعه ایکس را به ناحیه مورد نظر هدایت می کند، به این ترتیب دستگاه با ایجاد تشعشعات کوچک از بدن شما عبور می کند و این تشعشعات تصاویری را ثبت و نمایش می دهد.
قسمت های مختلف بدن اشعه ایکس را با درجات مختلف جذب می کنند. به عنوان مثال استخوان بخش زیادی از تابش را جذب می کند، در حالی که بافت نرم (عضله، چربی و اندام ها) اجازه می دهد اشعه ایکس بیشتری از آن عبور کند. در نتیجه، استخوانها در اشعه ایکس سفید به نظر میرسند، بافتهای نرم در سایههای خاکستری ظاهر میشوند و پسزمینه سیاه است.
به طور کلی تصاویر اشعه ایکس به صورت فایل های دیجیتالی ذخیره شده الکترونیکی هستند و پزشک می تواند به راحتی به این تصاویر ذخیره شده جهت تشخیص و بررسی وضعیت شما دسترسی داشته باشد.
در توموسنتز تصایر متعددی از زوایای مختلف بافت سینه گرفته می شود. در نهایت امکان مشاهده 50 تصویر که به صورت لایه لایه بافت سینه را مورد بررسی قرار می دهد، ایجاد می شود. در صورتیکه در ماموگرافی تنها یک تصویر وجود دارد و ممکن است نقاط مبهم زیادی وجود داشته باشد.
توصیه های پیش از توموسنتز سینه
روزی که قصد دارید توموسنتز سینه انجام دهید از اسپری های ضد تعریق، پودر تالک یا لوسیون زیر بغل یا سینه خود استفاده نکنید. زیرا ممکن است با رسوبات کلسیم در تصویربرداری اشتباه گرفته شود.
هر گونه علائم یا مشکل پستان را به تکنسینی که معاینه را انجام می دهد، در میان بگذارید.
ماموگرافی هایی که قبلا انجام داده اید، با خود ببرید و آنها را به رادیولوژیست جدید بدهید، زیرا برای مقایسه با معاینه فعلی شما مورد نیاز است و اکثرا می توان آن را روی سی دی دریافت کرد.
مزایای توموسنتز سینه
تصویربرداری سینه امکان تشخیص تومورهای کوچک را فراهم می کند. وقتی سرطان کوچک باشد، پزشک گزینه های بیشتری برای درمان دارد.
با انجام ماموگرافی غربالگری، تشخیص رشد بافت غیرطبیعی کوچک، محدود به مجاری شیر در پستان را افزایش می دهد که کارسینوم مجرای درجا (DCIS) نام دارد. این یک راه عالی برای تشخیص تومورها می باشد که با برداشتن این تومورها در مراحل اولیه، احتمال آسیب به بیمار کاهش می یابد. همچنین انجام ماموگرافی در تشخیص انواع سرطان سینه مانند سرطان مهاجم مجرای و مهاجم لوبولار مفید است.
بعد از معاینه به وسیله اشعه ایکس هیچ تشعشعی در بدن بیمار باقی نمی ماند.
اشعه ایکس اغلب هیچ عارضه جانبی در محدوده تشخیصی برای این آزمایش ندارد.
مطالعات گسترده مبتنی بر جمعیت نشان داده است که غربالگری توموسنتز پستان منجر به بهبود نرخ تشخیص سرطان سینه می شود، مواردی که در آن زنان به دلیل یک یافته غیرطبیعی بالقوه در طول غربالگری برای آزمایش بیشتر ارجاع می شوند.
توموسنتز سینه باعث موارد زیر می شود:
- تشخیص در مراحل اولیه سرطان سینه که ممکن است در ماموگرافی معمولی تشخیص داده نشود.
- دقت بالا در تشخیص سایز، شکل و محل بافت غیر طبیعی سینه
- انجام بیوپسی های غیر ضروری یا آزمایش های کمتر
- احتمال تشخیص تومورهای متعدد
- ارائه تصاویر واضح تر از بافت های غیر طبیعی سینه