Search
Close this search box.
بیوپسی سینه

بیوپسی پستان (نمونه برداری از سینه)

امروزه یکی از روش‌های تشخیص در حوزه علم پزشکی می‌توان به بیوپسی پستان اشاره کرد. در نمونه برداری از پستان با روش‌های متنوع قسمتی از بافت پستان توسط متخصص برداشته خواهد شد و برای آزمایش‌های تکمیلی و بررسی‌های لازمه به آزمایشگاه ارسال خواهد شد. نمونه برداری از سینه به عنوان یکی از بهترین و مؤثرترین راه‌های تشخیص توده‌های پستانی شناخته شده است.

در بیوپسی سینه پزشک می‌تواند بافت‌های سرطانی سینه را به راحتی تشخیص دهد. لازم به ذکر است توده‌هایی که در پستان وجود دارند همیشه به معنای سرطانی بودن نیستند. نمونه برداری سرطان سینه می‌تواند تشخیص دهد که توده‌هایی که در سینه سرطانی هستند از نوع خوش‌خیم می‌باشند و یا بدخیم. در ادامه شما را با بیوپسی پستان بیشتر آشنا خواهیم کرد.

نمونه برداری از پستان

بیوپسی پستان چگونه است؟

به صورت کلی نمونه برداری از پستان به روش‌های زیر انجام خواهد شد:

بیوپسی (نمونه برداری) با سوزن ظریف (Fine-needle aspiration biopsy)

یکی از ساده‌ترین روش‌های بیوپسی پستان استفاده از سوزن ظریف می‌باشد. در این روش بیمار باید بر روی تخت معاینه دراز بکشد و پزشک با استفاده از مواد بی حسی، محل نمونه برداری را بی حس کند. بعد از بی حس شدن کامل متقاضی سوزن بسیار نازکی به یک سرنگ متصل خواهد شد. بعد از اتصال سوزن به سرنگ نمونه برداری از سینه انجام می‌شود. این نمونه برداری از سلول‌های داخلی سینه و یا مایعات داخل توده انجام می‌شود. ممکن است در هنگام بیرون کشیدن نمونه از داخل سینه کمی احساس فشار داشته باشید که این امر کاملاً طبیعی خواهد بود. در انتهای بیوپسی سینه پزشک یک گاز استریل را بر روی محل نمونه برداری شده قرار خواهد داد.

روش بیوپسی (نمونه برداری) با سوزن هسته‌ای (Core needle biopsy)

از دیگر روش‌های بیوپسی سینه می‌توان به استفاده از سوزن هسته‌ای اشاره کرد. این نمونه برداری از سینه نیز برای ارزیابی توده‌هایی است که پزشک در هنگام سونوگرافی پستان و یا ماموگرافی تشخیص داده است انجام می‌شود. در این روش نمونه برداری از پستان یک سوزن با قطر کمی بزرگ با روشی که در بالا برای شما انجام داده‌ایم صورت می‌گیرد. در این روش چندین نمونه که هر یک از آن‌ها به اندازه یک دانه برنج خواهند بود جمع آوری می‌شوند و برای بررسی‌های تکمیلی‌تر به آزمایشگاه ارسال می‌شوند.

نمونه برداری استریو تاکتیک (Stereotactic biopsy)

در صورتی که توده به وجود آمده در سینه به خوبی قابل لمس نباشد، از بیوپسی به روش استریو تاکتیک استفاده می‌کنند، در این روش نمونه برداری با کمک سونوگرافی و یا ماموگرافی انجام خواهد شد. در این روش با استفاده از ماموگرافی و یا سونوگرافی محل دقیق غده در داخل پستان مشخص خواهد شد.

در طی تمامی این مراحل بیمار باید به یک سمت شکم خود بر روی تخت معاینه دراز بکشد و باید یکی از سینه‌های خود را در داخل یک حفره‌ای که وجود دارد قرار دهد، سپس رادیولوژیست محل دقیق وجود غده را تعیین خواهد و در محل یک برش بسیار کوچک اندازه 6 میلیمتر را ایجاد می‌کند. سپس یک سوزن به محل برش داده شده وارد می‌شود تا بتواند چندین نمونه بافت را از آن خارج کند.

نمونه برداری با جراحی

از دیگر روش‌های بیوپسی پستان می‌توان به نمونه برداری از پستان با جراحی اشاره کرد. در این روش با یک جراحی سرپایی نمونه لازمه از بافت سینه برداشته خواهد شد. به این نکته توجه داشته باشید در صورتی که توده و یا غده به وجود آمده در سینه با نمونه برداری سوزنی قابل انجام نباشد از این روش استفاده می‌کنند.

در بیوپسی سینه با جراحی بیمار بر روی تخت دراز خواهد کشید. در حالی که بر روی دست وی سرم متصل شده است و تحت داروی بی حسی و یا بیهوشی عمومی قرار دارد. جراح باید یک شکاف کوچک در دخل سینه‌های متقاضی ایجاد کند. سپس بخشی و یا کل توده پستانی برداشته می‌شود. در این روش پزشک بخشی از بافت‌های اطراف را نیز برداشت خواهد خواهد. بعد از برداشت تمامی این نمونه‌ها جراح باید محل شکاف را بخیه بزند.

بیوپسی پستان

بیوپسی سینه به چه دلیل انجام می‌شود؟

به صورت کلی به دلایل زیر پزشک برای متقاضیان خود بیوپسی سینه را تجویز خواهد کرد:

  • برای بررسی توده‌های قابل لمس در داخل پستان متقاضی
  • در صورتی که در توموسنتز و یا سونوگرافی متقاضی مشکلی تشخیص داده شده باشد اعم از رسوبات کلسیم کوچک و….
  • برای برسی مشکلات نوک پستان اعم از ترشح خون، نوک بیش از اندازه قرمز و..
  • برای نمونه برداری سرطانی سینه، در این روش پزشک می‌تواند تشخیص دهد که توده موجود سرطانی از نوع خوش‌خیم است و یا بدخیم
  • نمونه برداری سرطان سینه، ممکن است توده‌ای که در پستان‌ها به وجود آمده باشد به علت سرطان باشد. به این نکته توجه داشته باشید تمامی توده‌های موجود در سینه به معنای سرطانی بودن آن‌ها نخواهد بود.

آیا نمونه برداری از پستان خطرناک است و عوارض دارد؟

تمامی فرایندهایی که بر روی بدن یک انسان انجام می‌شوند می‌توانند دارای خطرات و عارضه‌های مختص به خود باشند. بدون شک تمامی عمل‌های جراحی، نمونه برداری‌های موجود و… بدون خطر و یا عارضه نخواهند بود! بیوپسی پستان نیز از این قائله مستثنی نشده است. برخی از عارضه‌هایی که شما بعد از نمونه برداری از سینه با آن‌ها روبه‌رو خواهید شد عبارت‌اند از:

  • بروز کبودی و کمی درد در ناحیه‌ای که نمونه برداری پستان انجام شده است
  • مشاهده خونریزی طولانی از محلی که نمونه براری انجام شده است
  • بروز عفونت در محلی که سوزن و یا جراحی برای نمونه برداری به وجود آمده است
  • با توجه به میزان بافتی که پزشک از سینه‌های متقاضی برداشت می‌کند ممکن است ظاهر پستان‌های متقاضی تغییر شکل دهد.

آیا نمونه برداری از سینه درد دارد؟

در صورتی که متقاضی به پزشک متخصص مراجعه کرده باشد. در مرحله اول پزشک متقاضی خود را به ماموگرافی و یا سونوگرافی خواهد فرستاد. در صورتی که نتایج به دست آمده از ماموگرافی و یا سونوگرافی وجود توده و یا سرطان پستان را اعلام کند برای تشخیص دقیق‌تر پزشک بیمار خود را به بیوپسی پستان می‌فرستد.

امروزه روش‌های بسیار متنوعی برای نمونه برداری از پستان به وجود آمده است که با توجه به تشخیص پزشک یکی از این روش‌ها برای متقاضی انتخاب می‌شود. داشتن درد در هنگام نمونه برداری امری کاملاً طبیعی خواهد بود. اما بهتر است نگران این مورد نباشید؛ زیرا پزشک محل مورد نظر برای نمونه برداری را با استفاده از بی حسی موضعی کاملاً بی حس خواهد کرد. اما این در حالی است که در هنگام بیرون آوردن سوزنی که حاوی بافت نمونه برداری است کمی احساس فشار خواهید کرد. این درد و فشار بعد از انجام نمونه برداری پستان به صورت کامل از بین خواهد رفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط