Search
Close this search box.
تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی

تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی

اگر در فرآیند لقاح مشکلات ژنتیکی و کروموزومی صورت بگیرید حاملگی پوچ یا حاملگی مولار ایجاد می شود. در این نوع حاملگی تخمک بارور به یک توده گوشتی تبدیل می شود نه یک جنین و باید زود تشخیص داده شود‌. تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی بهترین روش برای تشخیص این بیماری است که در ادامه مطلب می خواهیم به توضیح آن بپردازیم. 

علائم حاملگی پوچ چیست؟

این حاملگی علائم خاصی دارد که در صورت بروز آن باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. علائم اولیه این حاملگی به حاملگی عادی شباهت دارد، اما موارد خاصی در آن وجود دارد که به این حاملگی اختصاص دارد‌. 

  • استفراغ و حالت تهوع 
  • بروز علائم تیروئید پرکار مانند: خستگی، عصبانیت، ضربان قلب نامنظم، افزایش تعرق 
  • بروز درد های شدید در ناحیه لگن 
  • خونریزی یا لکه بینی واژن در سه ماه اول بارداری 
  • ایجاد کیست های انگوری شکل 

دقت کنید که این علائم در افراد مختلف یکسان نیست و موارد مانند کیست های انگوری شکل، در برخی افراد رویت می شود. 

سونوگرافی کالرداپلر رشد جنین

تشخیص بارداری پوچ با سونوگرافی

انواع حاملگی پوچ

جالب است بدانید که بارداری پوچ دارای دو حالت است و برای تمامی افراد به صورت یکسان اتفاق نمی افتاد. حالت های بروز این عارضه شامل موارد زیر است: 

حاملگی پوچ ناقص یا جزئی 

در این نوع از حاملگی پوچ، جفت و جنین تشکیل می شود و می توان با استفاده از سونوگرافی آن را رویت کرد. اما جنین کوچک تر از حالت طبیعی خود است و معمولاً اعضای بدن آن به صورت ناهماهنگ رشد کرده اند که در نهایت جنین نمی تواند رشد کند و دوام نمی‌آورد. 

حاملگی پوچ کامل 

در بارداری‌ پوچ کامل هم جنین و هم جفت تشکیل نمی شوند و نمی توان آنها را با استفاده از سونوگرافی رویت کرد، که در نهایت نشان دهنده بارداری مولار است. بنابراین تشخیص نوع بارداری مولار و تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی امکان پذیر است.

چگونه می توان با سونوگرافی حاملگی پوچ را تشخیص داد؟

بهترین روش برای تشخیص حاملگی پوچ سونوگرافی شکم است و تنها با این روش می توان بارداری پوچ را تایید کرد. تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی به دو روش سونوگرافی شکمی و سونوگرافی واژینال انجام می شود که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. 

تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی شکمی

در این سونوگرافی مقداری از ژل را روی شکم و نواحی مورد نظر پخش می کنند و سپس با استفاده از دستگاه، شکم و رحم را بررسی می کنند. اگر بارداری پوچ باشد، جنین تشکیل نشده است و نمی توان آن را در کیسه بارداری تشخیص داد. 

تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی واژینال 

سونوگرافی ترانس واژینال از طریق واژن انجام می شود که حتماً باید مثانه برای شروع این سونوگرافی خالی باشد. 

برای تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی ترانس واژینال، پروب سونوگرافی با استفاده از پوشش مخصوصی وارد واژن می شود و می توان با استفاده از آن رحم و اجزای آن را رویت کرد. در این حاملگی تخمک به شکل یک کیسه بادکنک پوچ دیده می شود که هیچ جنینی در آن وجود ندارد. در سونوگرافی ترانس واژینال پزشک طرح کیسه، مکان قرارگیری کیسه بارداری و کیسه زرده را بررسی‌ می کند. 

در یک بارداری پوچ:  

  • نمی توان کیسه زرد را شناسایی و رویت کرد
  • طرح کلی کیسه بارداری ناقص یا نامنظم است 
  • مکان قرارگیری کیسه بارداری نسبت به بارداری طبیعی، متفاوت است و کیسه پایین تر از حالت طبیعی خود قرار میگیرد. 

 تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی چه زمان امکان پذیر است؟

 تشخیص بارداری پوچ با سونوگرافی به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد و باید در روند بارداری‌ بررسی شود تا از سلامت جنین و رشد اطمینان پیدا کرد. 

در هفته ششم تا هفتم بارداری‌ قلب جنین به طور کامل شکل می گیرد و ضربان قلب او جریان پیدا می کند. در این هفته می توان حاملگی پوچ را با بررسی رحم و با استفاده از سونوگرافی تشخیص داد. با استفاده از سونوگرافی در هفته ششم حاملگی های نرمال می توان جنین سالم را رویت کرد اما در هفته ششم بارداری پوچ، جنین رویت نمی شود یا جنین سالم دیده نمی شود.

 دیگر روش های تشخیص بارداری پوچ چیست؟

تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی یکی از روش های تشخیص حاملگی پوچ است که این نوع حاملگی را تایید می کند. اما روش های دیگری مانند رادیوگرافی و آزمایش خون وجود دارد که با استفاده از آنها می توان این حاملگی را تشخیص داد. 

تشخیص بارداری پوچ با آزمایش خون 

زمانی که یک خانم باردار می شود در آن هورمونی به نام HCG ترشح می شود که نشان دهنده بارداری است. این هورمون به هورمون بارداری معروف است و تنها هنگام بارداری ترشح می شود. پس از بارداری میزان ترشح هورمون HCG در بدن افزایش پیدا می کند و در نهایت طی هفته هشتم تا هفته دهم حاملگی، این هورمون به بیشترین مقدار ترشح می رسد. 

اگر میزان ترشح هورمون در روند بارداری و به خصوص هفته هشتم تا دهم حاملگی، افزایش پیدا کند نشان دهنده حاملگی پوچ، سقط جنین و موارد دیگر است. بنابراین با بررسی میزان افزایش هورمون HCG می‌توان بارداری پوچ را تشخیص داد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط