گاهی اوقات در لایه های عضلانی رحم بانوان، توده های غیرسرطانی بزرگ و کوچکی شروع به رشد می کنند که به آن ها فیبروم رحمی یا میوم می گویند. این فیبروم ها که در میان زنان بسیار رایج هستند، گاهی اوقات هیچ علائمی ندارند و با انواع سونوگرافی و همچنین معاینات لگنی قابل تشخیص هستند. البته برخی دیگر از بانوان که از این تومور ها را در رحم خود دارند، از عوارضی مثل درد ها و خونریزی قاعدگی شدید، تکرر ادرار، یبوست، نازایی و مانند آن رنج می برند. در شرایط عادی، معمولا وجود این فیبروم ها در رحم، خطری برای بانوان ندارد. اما ممکن است باعث بعضی مشکلات مانند سقط جنین در بارداری در آینده شود. به این دلیل تشخیص فیبروم رحمی اهمیت بسیاری داشته و باید آن را ضروری بدانید.
نحوه تشخیص فیبروم رحم چگونه است؟
بانوان باید جهت تشخیص میوم ها یا فیبروم های رحمی به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و پزشک با انجام معایناتی مانند معاینه لگن که اصلی ترین راه شناسایی میوم در رحم است، این عارضه را تشخیص دهد. علاوه بر این مورد، روش های دیگر نیز جهت تشخیص این فیبروم ها وجود دارد که در ادامه هر یک از آن ها را توضیح می دهیم.
تشخیص فیبروم رحم با سونوگرافی
پزشک متخصص می تواند سایز، نوع و محل وجود فیبروم های رحمی را به وسیله دستگاه سونوگرافی مخصوص واژینال تشخیص دهد. سونوگرافی رحم همواره اولین راه تشخیص این عارضه بوده که نسبت به روش های دیگر تصویربرداری، کم هزینه تر و در دسترس تر می باشد. در واقع دستگاه سونوگرافی با کمک امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری از رحم را بر روی صفحه نمایشگر، نشان می دهد. پزشک با کمک این تصویر، می تواند ساختار های داخلی و فیبروم های موجود را مشاهده کند از موارد دیگر تشخیص پزشک با این دستگاه، تشخیص بارداری پوچ با سونوگرافی می باشد. در سونوگرافی ترانس واژینال، پزشک گره اولتراسوند را وارد واژن می کند و بدین ترتیب تصاویر بسیار واضحی نمایان خواهد شد.
تشخیص فیبروم با ام آر آی
در برخی مواقع تشخیص متخصص زنان استفاده از دستگاه ام آر آی برای تصویربرداری کامل تر از مکان فیبروم و افتراق از توده های تخمدانی می باشد. زیرا گاهی اوقات بعضی از فیبروم های موجود در زیر مخاط تنها با کمک تصویربرداری ام آر آی، قابل تشخیص هستند. برای استفاده از دستگاه ام آر آی در ابتدا ماده حاجب به داخل رگ خونی تزریق شما می گردد تا قسمت مد نظر پزشک در رحم نمایان شود. البته به علت پوشش دهی این ناحیه توسط روده ها، پزشک دستورات مصرف مواد غذایی خاصی را پیش از انجام این تصویر برداری به بیمار می دهد تا مشکلی در تصاویر ایجاد نشود. برای شروع عکسبرداری، شما به داخل محفظه ای فرستاده می شوید تا تصویر برداری دقیق در جهت تشخیص فیبروم رحم بر روی شما انجام شود.
تشخیص فیبروم با هیستروسکوپی
از دیگر روش های تشخیص میوم در رحم، استفاده از روش هیستروسکوپی می باشد. در فرآیند انجام هیستروسکوپی، پزشک متخصص، دستگاهی کوچک را که به انتهای آن دوربینی متصل شده است، جهت ارزیابی رحم از طریق واژن به داخل آن می فرستد. در برخی موارد پزشک تشخیص می دهد که در زمان هیستروسکوپی یک نمونه برداری بافت از داخل رحم برای تشخیص سلول های سرطانی نیز برداشته شود.
تشخیص فیبروم با لاپاراسکوپی
از دیگر راه های تشخیص فیبروم رحم، روش لاپاراسکوپی می باشد. در انجام روند لاپاراسکوپی، پزشک متخصص لوله ای کوچک و روشن را از طریق یک برش بسیار ریز در شکم بیمار جای می دهد تا با کمک آن ساختار اطراف رحم و همچنین بخش بیرونی آن را ارزیابی کند. در صورت تشخیص پزشک در برخی موارد، این امکان وجود دارد که بیوپسی یا نمونه برداری از بافت رحم جهت تشخیص سرطان نیز انجام شود.
تشخیص فیبروم با هیستروسونوگرافی
روش هیستروسونوگرافی با نام های سونوگرافی انفوزیون نمکی و همچنین سالین اینفیوژن سونوگرام نیز شناخته می شود. در این روش به رحم بیمار، محلول سالین که نوعی آب نمک استریل شده است، تزریق می گردد. بنابراین حفره رحم فرد بزرگتر شده و گسترش می یابد و تصاویر باکیفیت تری از پوشش داخلی کل رحم و فیبروم های زیر مخاطی حاصل می گردد. البته اگر این روش در زمان قاعدگی انجام شود، سبب شدت خونریزی افراد خواهد شد. بهترین زمان جهت انجام تشخیص فیبروم رحم با این روش، یک هفته بعد از دوران قاعدگی می باشد. همچنین به منظور جلوگیری از درد و صدمات رحمی در این روش، توصیه می شود برای مدتی قبل از انجام هیستروسونوگرافی، از نزدیکی خودداری شود. به طور معمول بانوانی از این روش تشخیص استفاده می کنند که تصمیم به بارداری دارند و یا از خونریزی شدید در قاعدگی رنج می برند.
تشخیص فیبروم با هیستروسالپنگوگرافی
در برخی مواقع، فرد بیمار از این موضوع نگران است که به علت وجود فیبروم در مسیر حرکت تخمدان، توانایی بارداری را نداشته باشد. در این شرایط پزشک جهت تشخیص وجود فیبروم در مسیر لوله های فالوپ برای بیمار از این روش استفاده می کند. انجام این فرآیند به این صورت است که سوراخ واژن فرد در حالی که به پشت خوابیده است، به وسیله یک دستگاه باز شده و ماده ای رنگ زا داخل بدن فرد وارد می شود. در این حین با کمک امواج، رسیدن این ماده رنگ زا به تخمدان ها مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت رسیدن این ماده به تخمدان مشخص می شود که وجود فیبروم هیچ اختلالی در بارداری آن فرد ایجاد نمی کند. اما در صورتی که لوله های فالوپ به وسیله فیبروم مسدود شده باشد، فرد باید با روش های درمانی به رفع فیبروم بپردازد.
علائم فیبروم رحم چیست؟
به طور معمول وجود فیبروم ها در رحم فرد، علائمی را از خود نشان نمی دهد. ولی در مواردی به علت رشد این فیبروم ها، فرد متوجه نشانه های عارضه شده و جهت تشخیص فیبروم رحم، به پزشک مراجعه می کند. علائم بالینی ایجاد شده در افراد، به اندازه و محل قرارگیری فیبروم نیز بستگی دارد. در ادامه به علائم مهم وجود فیبروم در رحم اشاره می کنیم:
- اولین نشانه های وجود فیبروم در رحم بانوان، خونریزی شدید در قاعدگی و درد بسیار می باشد. در دوره قاعدگی، رگ های رحم تخریب شده و باعث خونریزی می شود. اما در افرادی که فیبروم در رحم خود دارند، با فشار این تومور بر رگ های رحم، خونریزی را بسیار شدیدتر می کند.
- تکرر ادرار از علائم دیگر است که با فشار میوم به مثانه، این عضو بدن عملکرد درستی نداشته و فرد به تکرر ادرار دچار می شود. ادامه این روند ممکن است باعث بروز سنگ کلیه و عفونت های ادرار در افراد شود.
- چنانچه فیبروم موجود با مجرای میزنای موازی باشد، با فشار وارد شده بر آن، موجب خواهد شد که جریان ادرار به شکل قطره ای شود.
- در مواقعی به علت فشاری که فیبروم بر رکتوم وارد می کند، موجب کند شدن روند تخلیه مدفوع و به دنبال آن نشانه هایی مثل یبوست، درد در پا و در پشت به دلیل فشار وارد شده بر عصب سیاتیک می گردد.
- فیبروم می تواند فعالیت رحم را تحریک کرده و موجب ترشحات غیر عادی و بد بو در افراد شود.
- گاهی اوقات افرادی که به فیبروم دچار هستند، زایمان هایی با درد شدیدتر داشته زیاد و در مواقعی در زمان بارداری با اختلال در رشد جنین و یا سقط جنین مواجه می شوند.
- به دلیل رشد بیش از حد فیبروم در بدن بعضی افراد، فرد احساس سنگینی داشته و گاهی گمان می کند که باردار است.
علائم ترکیدن فیبروم رحم
با وجود اینکه در موارد نادری، فیبروم رحم افراد ترکیده یا پاره می شود، ولی احتمال بروز آن ممکن است. پارگی و ترکیدگی فیبروم یک شرایط بسیار خطرناک است که فرد باید به سرعت به بیمارستان مراجعه کند. خونریزی ایجاد شده پس از ترکیدن فیبروم می تواند جان افراد را تهدید کند. پس لازم است که حتما به آن توجه کرده و آن را جدی بگیرید. علائم ترکیدن فیبروم رحم عبارتند از:
- درد شدید ناگهانی در شکم
- تب کردن با درجه پایین
- افزایش تعداد گلبول های سفید خون
- افزایش فشار خون در فرد
نتیجه گیری
در واقع فیبروم رحم یک عارضه بسیار رایج در میان بسیار از بانوان است که در برخی موارد به علت مکان و سایز کوچکی که دارند، نشانه هایی نخواهند داشت. ولی در مواقعی نیز این بیماری باید جدی گرفته شده و درمان شود. در این مواقع می توانید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و از او راهنمایی بگیرید.