تصویر برداری سرطان پستان

تصویر برداری سرطان پستان

تصویر برداری سرطان پستان یکی از روش های تشخیص ضایعات و مشکلات موجود در پستان است. در صورتی که با لمس سینه خود متوجه وجود غده ای شده اید، اولین اقدام مراجعه به متخصص جراح سینه و معاینه است که ممکن است در مراحل بعدی تشخیص برای تصویر برداری از سینه شما، سونوگرافی تجویز شود.  

روش های تصویر بردای سینه برای تشخیص سرطان پستان

تصویر برداری از پستان روش های متفاوتی دارد که پزشک معالج با کمک آن به بررسی نسج پستان می پردازد. سونوگرافی، ماموگرافی و در مراحل بعدی ام آر آی از روش های تصویر برداری سرطان پستان هستند که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

لازم به ذکر است که سرطان پستان در میان بانوان شیوع زیادی دارد. از هر 5 خانم یک نفر مبتلا به سرطان پستان می شود. هنر تصویربرداری توموسنتز در این است که مراحل اولیه سرطان پستان در آن قابل تشخیص است و قبل از آنکه علائمی ایجاد شود، توموسنتز قادر خواهد بود علائم را تشخیص دهد. توموسنتز در اقسا نقاط دنیا به دلیل کاربردی که در تشخیص زودهنگام و جلوگیری از عوارض بعدی کاربرد آن شناخته شده است.

01:02
truncate dir-rtl

تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه

به این صورت که اگر در مراحل اولیه سرطان پستان تشخیص داده شود، همان قسمت از  بافت تخلیه شده و منجر به تخلیه کامل سینه نخواهد بود. اما در صورتی که سرطان در مراحل پیشرفته تر تشخیص داده شود، امکان حفظ پستان وجو نخواهد داشت و نیاز به درمان های پیشرفته تری نظیر شیمی درمانی خواهد بود که طبیعت مراحل درمان را سخت تر خواهد کرد.

تصویر برداری سرطان پستان با روش ماموگرافی

ماموگرافی یک روش تصویر برداری از پستان به وسیله اشعه ایکس است. این معاینه برای تشخیص بیماری پستان در زنانی که مشکلات سینه از جمله توده، درد یا ترشح از نوک پستان و غیره دارند، استفاده می شود. این روش امکان تشخیص سرطان سینه، تومورهای خوش خیم و کیست ها را قبل از تشخیص با لمس فراهم می کند.

نمونه برداری از سرطان پستان

روش ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان

انجام ماموگرافی به این صورت است که بیمار با کمک تکنسین مربوطه، در مقابل دستگاه می ایستد و سینه ها در دو جهت بین دو صفحه شفاف و صاف فشرده شده و اشعه ایکس به سینه ها تابیده می شود. این فشار ممکن است برای بیمار کمی ناراحت کننده باشد، اما مدت زمان تصاویر کوتاه است و 1 الی 2 دقیقه طول می کشد و در نهایت تصویر ساختارهای داخلی قفسه سینه بر روی دستگاه نشان داده می شود.

 بهتر است بدانید که وجود این فشار برای گرفتن تصویری با کیفیت ضروری است و به هیچ وجه برای سینه خطرناک نیست. توجه داشته باشید که برای کاهش درد و فشار، بهترین زمان برای انجام ماموگرافی چند روز پس از پایان قاعدگی می باشد.

آیا ماموگرافی سرطان سینه را تشخیص می دهد؟

پس از انجام توموسنتز برای تشخیص سرطان سینه، تغییراتی در رنگ پوست و مقداری درد به دلیل فشار بر بافت سینه مشاهده خواهید کرد که این تغییرات موقتی هستند. برای کم شدن درد و ناراحتی ناشی از ماموگرافی، می توانید مسکن هایی مانند آسپرین یا ایبوپروفن مصرف کنید. به طور کلی می توانید بلافاصله پس از تصویربرداری به فعالیت های روزانه خود بازگردید.

در تحقیقات انجام شده توسط انجمن سرطان آمریکا، از هر هزار مورد، یک تا دو مورد، نتیجه ماموگرافی آنها سرطان سینه را نشان می دهد. از این تعداد، حدود 10 درصد از بیماران نیاز به آزمایش های اضافی دارند و تنها 8 تا 10 درصد از این افراد نیاز به نمونه برداری از پستان دارند. بیش از 80 درصد موارد نمونه برداری پستان، سرطان سینه ندارند. دانستن این اعداد به شما ثابت می کند که در صورت نیاز به انجام ماموگرافی جای نگرانی نیست.

هر چند وقت یکبار نیاز به انجام ماموگرافی می باشد؟

با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان سینه نیز افزایش می‌یابد، اما هنوز هیچ توافقی بین متخصصان درباره زمان انجام اولین ماموگرافی سینه وجود ندارد. انجمن سرطان آمریکا توصیه می کند که زنان بین 40 تا 44 سال در صورتی که در معرض خطر بالا هستند و سابقه خانوادگی دارند، ماموگرافی سالانه انجام دهند. زنان 45 تا 54 ساله باید سالی یک بار ماموگرافی انجام دهند و زنان بالای 55 سال باید هر یک تا دو سال یکبار این تصویربرداری را انجام دهند.

اینکه چه زمانی باید اولین ماموگرافی سینه خود را انجام دهید تا حد زیادی به سبک زندگی و خطر ابتلا به سرطان سینه بستگی دارد. در نتیجه مشاوره با پزشک متخصص در انتخاب برنامه مناسب برای معاینات دوره ای کمک زیادی به شما می کند. بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند باید به طور منظم آزمایش های غربالگری سرطان سینه و ماموگرافی های دوره ای را انجام دهید.

ماموگرافی یکی از بخش های کلیدی پرونده پزشکی بیمار در تشخیص سرطان سینه است. اگر به مراکز سونوگرافی و رادیولوژی ماموگرافی مراجعه می کنید، حتما یک کپی از فیلم ماموگرافی خود را همراه داشته باشید.

نکته: اشعه ماموگرافی قدرت کمی دارد و انجام آن خطری برای شما ندارد.

تصویر برداری سرطان پستان با روش سونوگرافی

در این روش به جای اشعه ایکس، از امواج صوتی برای بررسی ساختار و توده‌های پستان با سونوگرافی استفاده می‌شود. برای انجام سونوگرافی لازم است بیمار دراز بکشد و رادیولوژیست پس از آغشته کردن سطح پوست سینه با ژل کشویی، پروب را روی سینه حرکت دهد و تصویر بازسازی شده توسط کامپیوتر روی صفحه نمایش را مشاهده کند. سونوگرافی سینه برای بیمار درد و ناراحتی ایجاد نمی کند.

سونوگرافی پستان اغلب زمانی توصیه می شود که بافت سینه سفت و متراکم باشد یا سن بیمار زیر 35 سال باشد. با این حال، رایج‌ترین کاربرد سونوگرافی پستان، تشخیص توده‌های جامد از توده‌های حاوی مایع و کیست‌های سینه، و تشخیص توده‌های کاذب از توده‌های واقعی غیرطبیعی است.

تشخیص سرطان سینه با تصویر برداری

تصویر برداری سرطان سینه با MRI

یکی دیگر از روش های بدون درد تصویربرداری سرطان سینه، ام آر آی است که برای تشخیص ماهیت توده های سینه استفاده می شود و به پزشک در تشخیص بیماری و انتخاب روش درمانی مناسب کمک می کند. در مواردی که جراح پستان نتواند با انجام ماموگرافی یا سونوگرافی تشخیص قطعی بدهد و به دلیل لمس توده در حین معاینه به وجود توده بدخیم شک دارد، ام آر آی انجام می شود.

در این روش از امواج رادیویی و مغناطیسی استفاده می شود که مستقیماً وارد بدن بیمار می شود و تصاویر دقیقی از اندام های داخلی ارائه می دهد. ام آر آی سینه ابزار نسبتا کامل تری برای تشخیص و همچنین طبقه بندی سرطان سینه و سایر ناهنجاری های سینه است. استفاده از این روش می تواند مرگ و میر ناشی از سرطان سینه را کاهش دهد.

برای تصویربرداری، بیمار باید روی تخت مخصوص به پشت دراز بکشد. دستگاهی به نام کویل زیر سینه بیمار قرار می گیرد که دارای دو محفظه خالی برای قرار دادن روی سینه بیمار است. بیمار باید سینه های خود را به طور کامل در این دو محفظه قرار دهد.

بسیار مهم است که بیمار در طول ام آر آی حرکت نکند و بی حرکت بماند، بنابراین قبل از شروع باید احساس راحتی و آرامش کامل داشته باشد. سپس MRI تصویربرداری را آغاز می کند.

اگر تصویربرداری از طریق تزریق باشد، متخصص ماده حاجب را در طول MRI به ورید دست بیمار تزریق می کند. در این صورت پزشک از شما می خواهد، از 4 ساعت قبل غذایی میل نکنید و ناشتا باشید و در صورت داشتن هر نوع حساسیت دارویی، آلرژی فصلی به پزشک و متخصص اطلاع دهید. مدت زمان MRI حدود 40 دقیقه می باشد. ​​

کلام آخر

سرطان سینه یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در میان زنان است. متأسفانه بسیاری از مردم از مزایای انجام معاینات فیزیکی و تصویر برداری سرطان پستانبه صورت دوره ای برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه آگاه نیستند. توصیه ما این است که اگر در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان سینه دارید و یا اگر توسط پزشک در گروه پرخطر قرار گرفته اید، غربالگری سرطان پستان را جدی بگیرید و حداقل سالی یک بار آن را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط