فیبرو اسکن کبد به چه منظور تجویز می شود؟ آیا می دانید فیبرواسکن کبد چگونه انجام می شود؟ این یک آزمایش غیر تهاجمی برای بررسی اختلالات و بیماری های کبد است که ممکن است از سوی متخصص گوارش تجویز شود. در این مقاله از وبسایت موسسه تصویر برداری و سونوگرافی پرتو مهر قصد داریم به هر آنچه لازم است بدانید، اعم از نحوه انجام تا دلیل تجویز آن اشاره کنیم.
فیبرو اسکن کبد چیست؟
فیبرو اسکن کبد یکی از راهکار های سنجش و بررسی کبد و اختلات مربوط به آن است که با روش های غیر تهاجمی این امکان را فراهم می سازد. این یک فناوری سونوگرافی ویژه است که بافت کبد و تغییرات چربی در آن را اندازه گیری می کند. در سال های اخیر به دلیل سبک زندگی نامناسب و بالا رفتن آمار اختلالات کبدی اعم از کبد چرب انجام فیبرواکسن کبد در یکی از بهترین مراکز تصویر برداری و سونوگرافی در تهران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
فیبرو اسکن کبد چگونه انجام می شود؟
برای انجام این آزمایش لازم است فرد به پشت دراز بکشد. پروپ سونوگرافی روی پوست درهمان بخشی که کبد وجود دارد، کشیده می شود. امواج تولید شده از پروپ اولتراسوند ممکن است ضربه های خفیفی به پوست بیمار در ناحیه کبد وارد کند اما دردی ایجاد نمی کند. این آزمایش ممکن است تا 30 دقیقه به طول بی انجامد. پس از آن برای تفسیر نتایج و اقدامات درمانی لازم، باید به متخصص مراجعه کنید.
فیبرواکسن کبد به چه منظور انجام می شود؟
نتایج فیبرو اسکن کبد به متخصص کمک می کند که بفهمد آیا کبد شما دچار فیبروز شده است یا خیر؟ اگر بله به چه مقدار کبد شما درگیر شده است؟ بررسی و سنجش اختلالات کبدی اعم از موارد زیر می تواند از اصلی ترین دلایل تجویز فیبرواسکن کبد باشد:
- بررسی کبد چرب
- بیماری کبدی مرتبط با الکل
- هپاتیت B
- هپاتیت C
- هموکروماتوز
- سلامت پیوند کبد بعد از عمل
- برخی بیماری های ژنتیکی
- وضعیت های جدی مانند سیروز کبدی
در برخی از شرایط، آزمایش MRI نیز برای ارزیابی های گسترده تر مورد استفاده قرار می گیرد.
در چه مواقعی نباید فیبرواسکن مورد استفاده قرار بگیرد؟
این یک روش غیر تهاجمی برای سنجش بافت کبد است. بنابراین عوارضی بعد از انجام آن وجود ندارد و نیاز به آمادگی قبل از آن نیست. تنها لازم است فرد از سه ساعت قبل از انجام آزمایش از خوردن و آشامیدن پرهیز کند. تنها در برخی شرایط نباید این آزمایش را انجام داد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمانی که فرد باردار است.
- زمانی که فرد از ضربان ساز یا دفیبریلاتو استفاده می کند.
- این آزمایش برای کسانی که برخی بیماری های زمینه ای دارند، تجویز نمی شود.
در هر صورت لازم است در صورت وجود بیماری های زمینه ای به متخصص اطلاع دهید و در خصوص انجام این آزمایش مشورت کنید.
فیبرو اسکن کبد بر چه اساس است؟
فیبرو اسکن کبد در واقع بافت آن را از نظر سختی می سنجد. هر چه بافت همبند و فاسد در کبد بیشتر باشد، سختی کبد بیشتر می شود. بنابراین از این آزمایش می توان به سنجش این موارد دست یافت. محدوده نرمال برای جواب آزمایش بر حسب کیلو پاسکال بین دو تا 7 کیلو پاسکال و به طور میانگین 5 کیلو پاسکال است. این آزمایش درواقع برای سنجش سفتی و سختی کبد است اما با معیار های جدید، میزان چربی کبد هم در این آزمایش اندازه گیری می شود. با آنکه سختی کبد در مواردی نظیر سونوگرافی نیز قابل تشخیص است، اما دقت آن کمتر خواهد بود. بنابراین بهتر است در خصوص زمان مراجعه و فواصل زمانی مناسب برای تکرار اسکن جهت بررسی وضعیت با تشخیص متخصص باشد.
مزایای انجام فیبرواسکن کبد چیست؟
این آزمایش بدون نیاز به بی حسی و بیهوشی انجام می شود. همچنین نیاز به بستری شدن و انجام اقدامات قبلی و بعدی ندارد. به همین دلیل است که در مراحل مختلف برای سنجش پیشرفت تجویز می شود و زمان زیادی از شما نمی گیرد. همچنین انجام آن از نظر هزینه مقرون به صرفه خواهد بود. ابلته دقت داشته باشید در صورت تجویز، انجام این اسکن ضرورت دارد.
سخن آخر
فیبرو اسکن کبد یکی از راهکار های بررسی سلامت کبد، با بررسی سختی بافت آن است که ممکن است از جانب متخصص به صورت روتین برای کنترل برخی اختلالات کبدی و یا در کل به جهت سنجش سلامت کبد، توصیه شود. این یک راهکار غیر تهاجمی و بدن عوارض جانبی بر پایه سونوگرافی است.
سوالات متداول