Search
Close this search box.
ماموگرافی در بارداری

ماموگرافی در بارداری و شیردهی انجام می‌شود؟

ماموگرافی در بارداری، دغدغه بسیاری از بانوانی است که به سرطان سینه مشکوک هستند. ماموگرافی یکی از آزمایش‌هایی است که برای تصویربرداری سرطان سینه در مراحل اولیه انجام می‌شود. از طرفی، اگر فردی باردار باشد، ممکن است خطرات و ریسک‌هایی در انجام آزمایش‌ها وجود داشته باشد. بانوانی که باردار هستند، نگران این موضوع هستند که آیا می‌توان در دوران بارداری ماموگرافی را انجام داد؟ برای پاسخ این سوال بهتر است که مطلب را به طور کامل دنبال کنید.

آیا ماموگرافی در بارداری ضرر دارد؟

همان طور که می‌دانید ماموگرافی و توموسنتز نقش بزرگی در تشخیص سرطان سینه در بانوان دارد. انجام منظم این آزمایش کمک می‌کند که بتوانید درمان موثرتری داشته باشید. سوالی که شاید برای شما هم پیش بیاید این است که آیا می‌توان در دوران بارداری هم این تست را انجام داد؟ خانم‌های باردار معمولا نگرانی زیادی در مورد سلامت فرزند خود دارند، به همین خاطر در مورد انجام آزمایشات و مصرف داروها دقت زیادی می‌کنند.

چیزی که ریسک انجام ماموگرافی در حاملگی را زیاد می‌کند، وجود اشعه در هنگام انجام آن است. ماموگرافی از اشعه ایکس برای ساخت تصاویر بافت سینه استفاده می‌کند و می‌تواند در تشخیص مراحل اولیه سرطان بسیار موثر باشد. میزان اشعه‌ای که تابیده می‌شود در زنانی که باردار نیستند، بسیار کم است. با این حال، زنان باردار باید به ریسک‌ها و خطرات این آزمایش توجه کنند.

ماموگرافی در شیردهی

انجام ماموگرافی در بارداری در سه ماهه اول ممنوع است، زیرا اعضای بدن جنین در حال شکل گیری هستند و اشعه ایکس می‌تواند به شدت برای سلامتی او خطرناک باشد. خطرات ماموگرافی در هفته‌ها و ماه‌های بعدی بارداری هم هنوز وجود دارد. طبق تحقیقات زیادی که انجام شده است، خطر قرار گرفتن در معرض تشعشعات ناشی از ماموگرافی در دوران بارداری حداقل است. با این حال، با توجه به خطرات احتمالی، در بیشتر موارد از انجام این آزمایش خودداری می‌شود. در مواردی که انجام ماموگرافی ضروری تلقی می‌شود، اقدامات احتیاطی برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض تشعشع انجام می‌شود. پوشیدن یک لباس سربی می‌تواند از رسیدن اشعه به جنین جلوگیری کند.

ماموگرافی در هفته اول بارداری

معمولا پزشکان به دلیل خطرات این روش توصیه می‌کنند که ماموگرافی در بارداری را در هفته اول انجام ندهید. این امر به ین دلیل است که اشعه می‌تواند به جنین آسیب بزند. از طرفی، از آن جایی که شما در مراحل اولیه بارداری هستید، احتمال این که بافت سینه و هورمون‌ها تغییر کنند زیاد است و اگر ماموگرافی در حاملگی را انجام دهید، ممکن است نتایج آن صحیح نباشد. در هر حال، شما باید با پزشک متخصص خود در این زمینه صحبت کنید و به توصیه‌های او دقت کنید.

تاثیر ماموگرافی در بارداری چیست؟

در صورتی که تاثیر ماموگرافی روی بارداری برای شما هم سوالاتی را ایجاد کرده است، بهتر است بگوییم که این تست نمی‌تواند تاثیر منفی روی بارداری داشته باشد و به جنین آسیب نمی‌زند. میزان اشعه‌ای که در هنگام تصویربرداری به بدن تابیده می‌شود بسیار کم است، با این حال اگر تکنسین در این امر دقت کافی را نداشته باشد، میزان تشعشع زیاد می‌تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد خطرناک باشد.

بهتر است قبل از انجام تست، بارداری خود را با پزشک در میان بگذارید تا تدبیرات لازم برای امنیت جنین انجام شوند. از آن جایی که سرطان سینه در دوران بارداری می‌تواند پیشرفت زیادی داشته باشد، انجام ماموگرافی در بارداری احتمال مرگ و خطرات دیگر برای افراد را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. با تصویرهایی که بعد از ماموگرافی به دست می‌آید، پزشک می‌تواند اطلاعات زیادی راجع به تغییرات بافت سینه‌ها و رشد آن‌ها در دوران بارداری به دست بیاورد.

در زمانی که باردار هستید، ساختار و بافت سینه‌ها تغییرات زیادی می‌کند، به همین دلیل ممکن است تشخیص سرطان و وجود توده‌ها از روی عکس‌ها سخت باشد. با وجود این امر، ماموگرافی در حاملگی علاوه بر تشخیص توده‌ها، می‌تواند تغییرات غیرطبیعی در تمام بخش‌های سینه‌ها را مشخص کند.

ماموگرافی در دوران شیردهی

اگر در دوران شیردهی به سر می‌برید و قصد انجام ماموگرافی در شیردهی را دارید، بهتر است بدانید که انجام آن در دوران شیردهی هیچ مشکلی ندارد. میزان اشعه ای که به پوست شما برخورد می‌کند بسیار کم است و به هیچ وجه روی غدد شیری شما تاثیر نخواهد گذاشت. برخی افراد بعد از ماموگرافی تا چند روز به فرزند خود شیر نمی‌دهند. این تصور کاملا غلط است و شما می‌توانید بلافاصله پس از اتمام ماموگرافی، شیردهی به فرزند خود را از سر بگیرید. 

گاهی اوقات غدد شیری بیش از حد پر هستند که این مورد تراکم سینه‌ها را افزایش می‌دهد. در نتیجه اگر برای ماموگرافی در شیردهی اقدام کنید، خواندن تصاویر و تشخیص غدد مشکل خواهد شد. برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکل، می‌توانید قبل از انجام تست میزان شیر اضافی را پمپاژ کنید تا کیفیت تصاویر بهبود پیدا کنند. این کار به پزشک کمک می‌کند که بتواند نتیجه دقیق‌تری از ماموگرافی در شیردهی به دست آورد. سرطان سینه این روزها بسیار شایع است و زنانی که بالای چهل سال سن دارند، باید حتما نسبت به انجام ماموگرافی در بارداری حساسیت لازم را به کار ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط